23.04.2024 - 17:09 | Son Güncellenme:
Günümüzde birçok kişinin günlük olarak tükettiği gıda takviyelerinin güvenli olduğu düşünülse de en popüler olanları bile fazla alındığında zarara dönüşebilir. Aynı zamanda birlikte alınmaması gereken farklı vitaminler mevcut. Uzmanlara göre besinleri gıdalardan doğal bir şekilde almak en faydalısı. İşte çok fazla takviye almanın bazı etkileri.
Magnezyum kas ve sinir fonksiyonlarını dengelemek, kan şekerini düzenlemek için gereklidir. Gerekli olan miktarı ise birçok farklı nedene bağlı olarak değişebilir. Bunun en iyi yolu, doktorunuza danışmanızdır. Ancak aşırı doz alındığında farklı yan etkileri olur.
Aşırı magnezyum takviyesi aldığınızda uyku hali, refleks kaybı, yüz kızarması gibi çeşitli belirtiler yaşayabilirsiniz. İleri seviyelerde ise felç ve ölüme neden olabildiği belirtiliyor. 5 bin mg'dan fazla magnezyum, hipokalsemi adı verilen düşük kalsiyum seviyesine neden olabilir. Özellikle depresyon, nöbetler ve aritmiye yol açabilir.
Bağışıklık sistemi için olmazsa olmaz vitaminlerden biri de C vitaminidir. Genellike meyve ve sebzelerden alınan C vitamini uzmanlara göre en sağlıklısıdır. Takviye olarak alındığında ise 75-90 mg tüketmelidir. Olumsuz sağlık belirtileri olmadığı sürece bu oran yeterli olabilir.
Ancak günde 2.000 mg'dan fazla C vitamini aldığınızda yorgunluğa, böbrek sorunlarına ve B12 eksikliğine yol açabilir. Ayrıca güt, siroz ve böbrek hastalıklarına sahip olan kişilerin yüksek doz C vitamini alması riskli bir durumdur.
Tüm vitaminleri sağlığa faydası olsa da, D vitamini hepsinin başında geliyor. Bağışıklık sistemi, kemikleri güçlendirmek ve sinirlerin çalışması için vücudun D vitaminine ihtiyacı vardır. Günde 15 mikrogram D vitamini tüketimi yeterli bir seviye olarak kabul ediliyor.
D vitamininin 100 mcg'den fazla alınmaması tavsiye ediliyor. Bu miktar 13,5 yumurtaya tekabül ediyor. Doktorlar, vitaminler arasında potansiyel olarak en riskli vitaminin D vitamini olduğunu belirtiyor. Aşırı D vitamini takviyesi aldığınızda kandaki kalsiyum seviyenizi yükseltmiş olursunuz. Bu durum da ağrı, ateş, kusma, titreme ve kilo kaybına neden olabilir.
Omega-3 yağ asitleri vücudun ihtiyacı olan sağlıklı yağ asitlerinden biridir. Takviye alındığında kalp, kan damarları, akciğerler, bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi birçok etkisi mevcut. Doktorlar, günde 2 grama kadar balık yağı takviyesi almanın normal olduğunu söylüyor.
Balık yağındaki asıl problem ise balığın yaşarken tüketmiş olduğu kirli besinlerle ilgili. Bu toksinler, cıva, kurşun ve kadminyum gibi ağır metallerden oluşabilir. Balık yağı takviyelerinde bu maddeler bulunmasa da bazılarında kurşun içerdiği belirlenmiş.