SağlıkFemur Başı Avasküler Nekrozu Nedir, Belirtileri Nelerdir? Avasküler Nekrozu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Femur Başı Avasküler Nekrozu Nedir, Belirtileri Nelerdir? Avasküler Nekrozu Tedavisi Nasıl Yapılır?

08.07.2022 - 16:40 | Son Güncellenme:

İnsan yaşamı boyunca çeşitli hastalıklarla karşılaşılıyor. Bunlardan biri olan ve genellikle 30 yaş erkeklerde görülen femur başı avasküler nekrozu hastalığı da dikkat çekmektedir. Tanısı konulmuş ama henüz bu hastalığın ismini duymamış kimseler arayış içerisine girmektedir. Peki, çok merak edilen Femur başı avasküler nekrozu nedir, belirtileri nelerdir? Avasküler nekrozu tedavisi nasıl yapılır? İşte, tüm detaylar.

Femur Başı Avasküler Nekrozu Nedir, Belirtileri Nelerdir Avasküler Nekrozu Tedavisi Nasıl Yapılır

 Femur Başı Avasküler Nekrozu hastalığı tedavisi hatta ameliyatı olan bir hastalıktır. Bu nedenle uzman doktor ile birlikte gereken önlemler alınarak meydana gelen şiddetli ağrıdan kurtulmak mümkündür.

Haberin Devamı

 Femur Başı Avaskuler Nekrozu Nedir?

Femur başı avasküler nekroz; adından da anlaşılacağı gibi femur başının kanlanmasında meydana gelen bozulma sonucunda oluşan bir hastalık çeşididir. Hastalığın femur başında görülmesinin sebebi ise femur başını besleyen damarların sınırlı sayıda olmasıdır. Bu hastalıkta damar yolunda duraksama nedeniyle kanlanma bozulmaktadır. Bu nedenle femurda kemik yapımı süreci de bozulur. Kemik yenilenmesi olmadığı için kemik kaybı oluşur. Bu kaybın akabinde ilerleyen evrelerde kemik ağrısı ve kalça ekleminde artroz yani kireçlenme görülür.

 ​​​​​​Belirtileri Nelerdir?

Femur başı avasküler nekroz hastalığı belirtilerinin başında ağrı gelmektedir. Hasta genellikle 30 lu yaşlarda erkek kişilerdir. Ağrı ise; kasıkta, kalça önünde ya da arkasında hissedilebilir. Öyle ki bazen hastalarda yürümede aksama, zor yürüme nedeniyle yürüyüş mesafesinde kısalma görülür.

Haberin Devamı

Avasküler Nekroz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalığın tedavisinde kemiğin kanlanmasını arttırmaya dair girişimler yapılır. Bunun için kemikte delikler açma işlemi yani foraj ve kemikte 1 cm çaplı tünel açma işlemi yani core decompresyon yapılarak kemik kanlanması arttırılır. Akabinde uygun olgular meydana geldiğinde bu tünellerin içerisine kemik greftleri uygulanır. Daha ileri ki evrelerde ise femoral osteotomi adı verilen yani kemiğin kesilmesi ve ya yönlendirilmesi ameliyatı yapılmaktadır. Bununla birlikte azı hastalara da kalça protezi ameliyatı gerekmektedir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar