Üç Boyutlu yazıcıdan (3D printer) baskı ile alınan ve dişlerin ya da implantların üzerine yerleştirilen kuronlar (kaplama) günümüzde yeni bir dönüm noktasına ulaştı. Next Dent şirketi, 22 Ocak’ta düzenlenen bir konferansta 3D diş baskısı ile elde edilen kuronları sundu. Hollandalı bir hastaya “Micro Filled Hybrid” olarak bilinen özel bir malzeme kullanılarak basılmış dişler yerleştirildi.
Üç Boyutlu Diş Baskısı
Normal şartlarda, bir kuron protezi için hastaların değişik tedavilerden geçmeleri gerekiyor. Ancak, üç boyutlu dijital iş akışı kullanımı sayesinde artık bu süre hatırı sayılır ölçüde azaltılabilecek. Günümüzde tek seansta diş hekimliği uygulaması, “milling” yani kazıma sistemleriyle (Sirona CEREC gibi) uygulanabilmektedir. Fakat kazıma ile ekleme olarak tanımlanabilecek üç boyutlu yazıcı (3D printing) teknolojileri arasında bazı farklar var.
Diş hekimliği ve diş teknolojilerinde sık tercih edilen kompozit esaslı bir materyal kullanan üç boyutlu baskı teknolojisi, üretim sürecinde hataların kayda değer şekilde azalmasını mümkün kılmaktadır. Bu sayede diş hekimleri günümüz işleme teknikleri tarafından sınırlandırılmayacak ve kullanılan takımlardan kaynaklanan geniş köşelerden kurtulmuş olacaklar. Bunların yanı sıra, bu teknoloji sayesinde boşa harcanan malzeme miktarı oldukça azalacak; çünkü kazıma teknolojisinde bloktan geri kalan malzeme tamamen atılırken, 3D printing teknolojisi ile üretilen kuronda sadece gerektiği kadar malzeme kullanılıyor.
Diş Hekimliğinin Geleceği
3D baskı pazarının dünya çapında 2020’ye kadar üçe katlanarak 3 milyar dolara (2,75 milyar euro) ulaşması bekleniyor. Bu teknolojinin diş hekimliğinin geleceğinin bir parçası olduğunu düşünebiliriz.
Bugün, diş hekimi olarak kazıma teknolojisi ile güncel olarak kullandığımız çeşitli porselen materyallerini klinikte aynı gün içinde hatta aynı seansta üretebilme şansına sahibiz. Üç boyutlu (3D) yazıcılar bize ortodontik plak veya benzer kalıpları üretmede büyük fayda sağlıyor. İlerde, protez işlerinde baskı teknolojisinin kazıma teknolojisinin yerini alabilmesi için biz diş hekimlerine en azından aynı malzeme alternatiflerini sunması gerekiyor. Bugün güncel materyallerle dijital olarak ürettiğimiz dizaynların prototiplerini ise bu yazıcılardan alarak kullanabilmekteyiz.
Benim kişisel görüşüm, baskı teknolojisinin de gelişmesiyle tek seansta diş hekimliği uygulamalarının derinlik kazanacağı yönünde; fakat kazıma teknolojisinin yerini tamamen alabilir mi, bunu göreceğiz.
instagram sayfa: https://www.instagram.com/dronurozturk/
website : https://www.onurozturk.com/