Eşcinsellik genetik olabilir!New York’ta 161 gay üzerinde yapılan araştırma tek yumurta ikizlerinin yüzde 52’sinin eşcinsel olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar da "Cinsel eğilim, öğrenmeyle gelişmez. Bir insan ya doğduğunda eşcinseldir ya da değildir" diyorlar...Türkiye'de üçüncü cinsin durumu - 2
ELİF KORAPAraştırmalar gösteriyor ki cinsel yönelim, doğumdan önce ya da doğumun ilk haftalarında ortaya çıkıyor. New York’taki Hetrick-Martin Enstitüsü’nün 161 gay üzerinde yaptığı araştırma, eşcinselliğin genetik olma ihtimalinin yüksekliğini de ortaya koyuyor. 161 gay’de tek yumurta ikizi olanların yüzde 52, ayrı yumurta ikizi olanların yüzde 22, normal kardeşlerin ise yüzde 11’inin de eşcinsel olduğu saptanmış. Aynı araştırma lezbiyenler üzerinde yapıldığında da benzer sonuçlar alınmış.
‘Cinsellik bilinmiyor ki’Eşcinsellerin dünyasını, eşcinsel örgütlerinden Lambda’da görev alan ve Minidev sitesindeki Gey - Lezbiyen Kültür’ün editörü Uğur Alper’den dinledik... Öncelikle Türk halkının cinsellik konusunda bilgisizliğinden söz etmek gerektiğine dikkat çeken Alper bu konuda şunları söylüyor: "1.5 yıl Açık Radyo’da ‘Yüzde Yüz Gey-Lezbiyen’ programını yaptık. Gelen telefonlardan insanların bu konuda ne kadar bilgisiz olduğu ortaya çıkıyordu."
‘Onlar da herkes gibi’"Eşcinsellerin hepsi kadınsı değil, çok maço görünümlü biri de eşcinsel olabilir" diyen Alper, şöyle devam ediyor: "Eşcinsellerin herkesle beraber oldukları düşüncesi bir önyargı. Hepsinin birer mesleği var, herkes gibi duygusal ilişkiler yaşıyorlar."
Alper’e göre eşcinsellerin en büyük sorunları ‘cinsel bir kimlik olarak ortaya çıkamamak, haklarını savunamamak ve ciddiye alınmamak’... Uğur Alper "Eşcinsellerin halkla ilişkileri çok kötü. Örneğin bir eşcinsel öğretmen, erkek öğrencileri taciz eder diye düşünülüyor. Halbuki heteroseksüel bir öğretmenden daha fazla risk taşımaz" diye konuşuyor.
Kendini eşcinsel saymayanlar...Bazı eşcinsellerin kendilerini eşcinsel saymadığına değinen Alper, şöyle devam ediyor: "Türkiye’de bir erkek sadece aktif roldeyse kendini eşcinsel saymıyor. Aslında o da eşcinsel. Hatta bu tür kişiler öyle bir noktaya geliyor ki, sadece eşcinsel ilişkiye girmelerine rağmen, kimliklerini kabullenmiyorlar."
Lezbiyenler kamufle oluyor!Lezbiyenlerin dünyası ise gay’lerden çok daha farklı. Onlar daha kapalılar çünkü kamufle olma şansları daha fazla. Türk toplumunda kızların birbirlerine yakın davranması dikkat çekmiyor. Aileler kızların birbirlerinde kalmalarını yadırgamıyor. Onlar hem kadın, hem de lezbiyen olmanın zorluğunu yaşadıklarından kimliklerini gay’lere oranla daha fazla gizliyor, daha az örgütleniyorlar. Türkiye’de Kaos GL’de bir araya gelen lezbiyenlerin kurduğu "Sappho’nun Kızları", bu konuda çalışmalar yapan nadir topluluklardan. "Sappho’nun Kızları", zaman zaman toplanarak sorunlarını gündeme getiriyorlar.
İnternette de "www.geocities.com/WestHollywood/Chelsea/9070" adresli bir web siteleri var.
Eşcinsel örgütler Lambda: Türkiye’de bu konuda en kapsamlı çalışmayı ‘Lambda İstanbul’ yürütüyor. Topluluk her pazar toplanarak eşcinsellerin sorunlarını tartışıyor, çözüm önerileri arıyor. ‘Lambda İstanbul’un AIDS’le mücadele, insan hakları ve şiddetle mücadele konularında da çalışmalar sürdüren alt grupları var. Lambda, toplantılarına dileyen herkesi kabul ediyor. Ziyaretçileri hoşgörüyle karşılıyorlar ve her fikre açıklar. "www.lambdaistanbul.org" adresli web sitesinde, çalışmalarını ayrıntılarıyla aktarıyorlar.
LeGaTo: Lezbiyen-Gay Topluluğu Projesi, Gay Ankara grubunun önderliğinde Türkiye üniversitelerindeki eşcinsel oluşum. Boğaziçi, Bilkent, İstanbul, Galatasaray, Ege, Ankara gibi 25 üniversiteyi kapsıyor.
Kaos GL: Tek resmi gay lezbiyen yayın organı. İki ayda bir yayımlanıyor. Bir de ‘Parmak’ adında bir aylık gazeteleri var.
Internette buluşuyorlarYerli eşcinsel siteler rehberine "www.geocities.com/GLBTsiteler/" adresinden ulaşılabilir. En çok ziyaret edilen sitelerse şunlar:
www.minidev.com
www.eshcinsel.net
www.lambdaistanbul.org
www.trgay.com
‘Kardeşim travesti diye sürekli küfür dinliyoruz’ Simge, 33 yaşında bir bankacı; kardeşi travesti... Ailecek durumu kabullenmişler. Ancak, bu durumun ‘taciz ve önyargı’ları da beraberinde getirmesini hazmedemiyorlar
Aile içinde özel bir durumunuz var, bunu anlatır mısınız?
26 yaşındaki erkek kardeşim travesti. Doğduğundan beri kardeşimde bir gariplik vardı. 16 yaşlarında evin içinde benim elbiselerimi giydiğini fark ettik. Bize kadın olmak istediğini söyledi. Bir terapiste götürdük. Kardeşimin bir travesti olduğunu öğrendik.
Ailenizin tepkisi ne oldu?
10 yıldır gitmediğimiz doktor kalmadı. Annem ve babam çöktü ama "Önemli olan insan olması" dediler. Böyle bir ailemiz olduğu için çok şanslıyız. Kardeşimin kötü hayat koşullarına yönelmesini engellemiş oldular. Birkaç ay önce bir üniversite hastanesinden, ‘ameliyat olabilir’ raporu aldık. Ancak şu an bunu gerçekleştirecek gücümüz yok.
Devlet bunu lüks sayıyor. Kardeşim 1991’den beri kadın elbiseleriyle dolaşıyor.
Aileniz bu nedenle tacize uğradı mı?
Ailem kendi halinde insanlar, ama biz hep dışlandık. Kardeşim travesti olduğu için kimse gelip gitmez oldu. Telefonlar, sokakta yürürken tacizler, küfürlerle karşılaştık. Sokakta ailece yürüyoruz laf atıyorlar "Köpeğiniz de ib... mi?" diye. Bunlar çok terbiyesiz insanlar. Hangi anne baba ister çocuğunun travesti olmasını. Bazen sokakta uğradığı bir taciz nedeniyle karakola götürülüyor. Onu almaya gidiyoruz. Bize hayvan muamelesi yapıyorlar.
İş bulabildi mi?
Parasız çalışsın, yeter ki bir işi olsun dedik. Çaycılık yaptı, ama işe alanlar yine kendileri çıkardılar. Müşteriler rahatsız oluyormuş. Oysa harhangi bir kızdan bile daha kapalı giyiniyor. Ben insanların televizyondaki travestilere bakıp hepsi hakkında genel düşüncelere varmalarını yanlış buluyorum.
Siz çabuk kabullenebildiniz mi?
Hayır. Benim suçum olduğunu, beni taklit ettiğini düşündüm. Bu çok saçma tabii. Doğum günü fotoğraflarıma bakan arkadaşlarım bu da kim diye sorduklarında "Kız kardeşim", demek benim için de çok zor.
Kardeşinizle ilişkiniz nasıl?
Onu çok seviyorum. Cinsel kimliğinden utanmıyorum. Saklamıyorum. Ama erkek arkadaşlarımla ilişkilerimi etkiliyor. Erkek arkadaşlarım kardeşimle tanışınca benden uzaklaşıyorlar. "Sen de eşcinsel misin?" diye soruyorlar. Erkek arkadaşınız kabul etse bile, eğer evlenecekseniz onun ailesi karşı çıkabiliyor.
Siz çocuk sahibi olma konusunda bir endişe taşıyor musunuz?
Hayır. Ne olursa olsun. Onu severim.
"Arkadaşlarım Tarkan diyor, ben Ayşegül Aldinç’i sayıklıyorum" Dianne rumuzlu 19 yaşındaki genç kız biseksüel; lise
son sınıfta okuyor...
Biseksüel olduğunuzu ne zaman fark ettiniz?
Bütün arkadaşlarım Tarkan derken ben, Ayşegül Aldinç sayıklıyordum. Hoşlandığım kızlar artmaya başladı ve yavaş yavaş ilişkilerim oldu. Ben erkek arkadaşlarımla ilişkilerimde atak değilim, ama karşımdaki kadınsa bu çok daha farklı oluyor. Güzel bir kadını çekici bulmamak benim için anlaşılır değil.
Lezbiyen ilişki de, erkek kadın rolü var mı?
Üstlendiğiniz roller var, ama sadece iki kadın olarak da varolabilirsiniz. Bu, ilişkinize bağlı. Lezbiyen kadını, bakışlarından davranışlarından, sezgi yoluyla tanırım. Beğenirsem, söylerim.
Aileniz biliyor mu?
Kendimi hiç saklamadım. İlk anneme söyledim. Annem kendisinin de gençliğinde benzer duygular yaşadığını, geçici olduğunu söyledi. Babam bilmiyormuş gibi davranmayı tercih etti.
Bu nedenle sıkıntı yaşıyor musunuz?
Belki de anlaşılmadığından tepki görmüyoruz.
KARŞI GÖRÜŞ-KATKIE şcinsel örgütlerinden ‘Lambda İstanbul’un, yazı dizimizin başlığında geçen ‘üçüncü cins’ sözüne itirazı var... Ricalarını kırmıyor ve görüşlerini yayımlıyoruz:
"Biyolojik olarak iki cins vardır ve eşcinseller bu iki biyolojik cinsiyetin dışında üçüncü bir cins değildir. İnsan kadın ya da erkektir. Cinsel yönelimi eğer çoğunluğun dışındaysa kişinin karşı cinsin özelliklerine sahip olduğuna dair tamamen yanlış bir görüş var. Erkek eşcinsel erkek, kadın eşcinsel kadındır. Eşcinsellik, arada kalma, biyolojik olarak sahip olduğu cinsiyetin göstermesi gereken davranışların tersine davranış gösteren kişi demek değildir. Transseksüellik ise bu anlamda karşı cinse geçme arzusudur ve genelde de ameliyatla sonuçlanır. Burada da bir üçüncü cins durumu söz konusu değildir."
YARIN Türkiye’de yasalar ne diyor?
Eşcinseller askere alınmıyor; gerekçeleri, aşamalar.
Eşcinsel semboller ne anlama geliyor?
Nerelere gidiyorlar?
Alp: En zoru heteroseksüel erkeklere aşık olmak.
Metin: Evliyim, bir oğlum var. Karım eşcinsel olduğumu bilmiyor, bunu kaldıramaz.
Tümay: Eşcinsel olduğum için barlara, restoranlara almıyorlar.
YAŞAM