05.03.2021 - 15:24 | Son Güncellenme:
Epilepsi Nasıl Anlaşılır?
Epilepsi hastalığı sadece bir kişide birden fazla yaşanan nöbetlerden sonra tespit edilir. Yaşanan nöbetler epilepsinin sebep olduğu nöbetler değildir. Epilepsi gibi görünen birçok hastalık bulunuyor. Özellikle diyabet tedavisi gören insanlarda çok yaygın bayılma ve düşük kan şekeri görülebiliyor. Hafif yaşanan bir epilepsi nöbeti zor bir şekilde anlaşılabilir. İlk evrelerde fark ettirmeden bir kaç saniye sürer. Daha ileri seviyedeki nöbetler spazmlara ve kontrol edilemeyen kas hareketlerine neden olur. Bu durum bazen saniye sürerken bazen de dakikalarca sürebiliyor.
Epilepsinin bazı türleri bulunur. Bazı türleri çok küçük yaşlarda başlar ve bazıları ise sonraki yaşlarda meydana gelir. Bazı türler de kısa süre yaşanırken, bazı türleri ömür boyu yaşanabilir. Farklı epilepsi türlerinin nedenleri karmaşık görünebiliyor. Epilepsi hastalığının tanımı bazen zor olabiliyor. Fakat genetik bir durum veya beyinde oluşan bir yapısal değişiklik epilepsinin yaşanmasına neden olabiliyor.
Epilepsi (Sara) Tanısı Nasıl Konur? Belirtileri Nelerdir?
Epilepsi yaşayan kişilerde bazı belirtiler gözlemlenir. Fakat görülen belirtiler her kişide farklı olarak oluşabiliyor. Bu belirtiler şu şekildedir;
Stres
Unutkanlık
Bayılma
Bunalım hali
İdrar tutamama
Burun akıntısı
Burun kanamaları
Dudakta yaralar
Titreme
Halsizlik
Yorgunluk
Epilepsi hastalığında bu belirtiler oldukça yaygındır. Her insanda farklı belirtiler görülebilir. Bu nedenden dolayı belirtilerin takip edilmesi ve ne kadar uzun sürdüğü hasta tarafından takip edilmelidir. Epilepsinin tedavisinde uygulanan bazı yöntemler bulunuyor. Epilepsi hastaları ilaç kullanarak yaşanan nöbetlerin önüne geçebiliyor. Fakat ilaç tedavisi yanında bazı yöntemlerde bulunuyor. Özellikle farklı diyetler yapılarak, epilepsi nöbetlerinin yaşanması engellenebiliyor. Bu diyetler tamamen doktor kontrolünde hastalar tarafından yapılan diyetlerdir.