10.09.2021 - 13:48 | Son Güncellenme:
Endoskopik ultrason hem tanı konulurken hem de tedavi yapılırken kullanılan bir cihazdır.
Endoskopik Ultrason (EUS) Nedir?
Endoskopik ultrason, sindirim sisteminde oluşabilecek sorunların gözlemlenmesi amacıyla kullanılan bir cihazdır. Çeşitli kitlelerin ve lezyonların varlığını gösterdiği için teşhis konulmasına yardım eder. Son yıllarda sıklıkla kullanılması ne kadar işlevsel olduğunu gösterir.
Cihazların uç kısmında bulunan küçük ultrason cihazı sayesinde sindirim sisteminde bulunan doku ve organlar görüntülenebilir. Gerekli cerrahi tedaviler bu görüntülerden yardım alarak gerçekleştirilebilir. EUS yalnızca hastalıkların varlığını göstermez. Bulunan kist, çamur, taş, nodül ve tümörlerin büyüklüğünün ölçülmesini de sağlar. Bu bağlamda yapılabilecek cerrahi işlemler için en doğru sonucu verir.
Endoskopik ultrasonla yapılan işlemler çok uzun sürmez. Bazı hastalara ayıkken bazılarında baygınken uygulanabilir. Kişinin nabız ve tansiyon değerleri bu işlemler sırasında takılan elektrotlar sayesinde takip edilir.
EUS Neden Yapılır, Hangi Hastalıkların Teşhisinde Kullanılır?
Endoskopik ultrason (EUS) ağızdan girilen ve bağırsaklara kadar uzanabilen bir cihazdır. Yemek borusundan başlayarak mide, safra kesesi ve pankreasın görüntülenmesini sağlar. Hastanın şikayetlerine sebep olan asıl nedenin bulunabilmesi için kullanılır.
EUS sayesinde teşhisi konulan hastalıkları daha yakından inceleme şansı bulunur. İlgili tedavi yöntemlerinden hangisinin uygulanması gerektiğini gösterir. Dışarıdan yapılan ultrasonlara göre daha belirgin, kesin ve net görüntü alma şansı bulunur.
Endoskopik ultrason pek çok hastalığın teşhisinde kullanılabilir. Bunların başında yaygın olarak görülen safra kesesinde çamur veya taş olma durumu yer alır. Ayrıca bağırsak ve pankreas kanserlerinin teşhis edilmesine yardımcı olur.
Sindirim sisteminde oluşan kistler, kitleler, tümörler ve kanserler EUS aracılığıyla görüntülenir. Doku ve organların yüzeylerinde yer alan yara, zedelenme gibi durumların fark edilmesini sağlar. Ayrıca biyopsi örneği alınması gerektiğinde EUS’tan yardım alınabilir.
Bağırsak tüberkülozu, pankreasta oluşan nodüller, bağırsak lenfoması da endoskopik ultrason sayesinde görüntülenerek teşhis edilir. Ayrıca lenf bezlerinin neden olduğu rahatsızlıkların da EUS ile farkına varılabilir.