Sağlık Effüzyon Nedir? Eklemde Effüzyon Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri...

Effüzyon Nedir? Eklemde Effüzyon Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri...

06.03.2021 - 16:40 | Son Güncellenme:

İskelette bulunan bütün eklemler, eklemleri beslemek ve kaymayı sağlamak, zarar görmesini engellemek amacıyla poşetler ile birlikte çevrili halde bulunur. Eklem boşluğunda sıvı birikmeye başlar bunun sonucunda da effüzyon denilen olay gerçekleşmiş olur. Plevra gibi vücut kaviteleri içinde bulunan ödeme verilen isimdir. Plevra haricinde periton, perikard gibi yerlerde birikimi de görülen bir olaydır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Effüzyon Nedir Eklemde Effüzyon Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri...

Effüzyon en kısa tanımıyla vücut boşluklarında ya da doku içerisinde sıvı biriktiği anlamını taşır.

Effüzyon Nedir?

Effüzyon, vücut boşluklarında meydana gelen sıvı birikmeleri yani ödem rahatsızlığın ortaya çıkması olarak bilinir. Vücutta ikeletlerin bazı görevlerini yerine getirmesi için eklemler poşetler ile çevrilidir. Bu poşetlerin iç tarafı, kondrosit ile birlikte açığa çıkarılır. Bu şekilde eklem yenilenmesi gerçekleşmez.

Stres ve hareket halinde olunduğu zaman, eklem yüzeyleri sıvının belirli bir bölgesinden boşalır, adeta bir pompa gibi çalışır ve rahatladığı zaman geri emme olayı gerçekleşir. Sıvının sürekli hareket halinde olması için sirkülasyon gerekir. Kırılırsa eklem boşluklarında sinovya yani sıvı birikimi başlar ve eklemde effüzyon ortaya çıkar. Sağlıklı bir vücut eklem boşluklarını doldurmak için gereken bir sıvıyı içerisinde barındırır. Sinovya, ulaşılması zor yerlere gitmesi, eklemde var olan hareket, epitelin villus dalgası sebebiyle meydana gelir.

Eklemde Effüzyon Belirtileri Nelerdir?

Effüzyonun belirtileri ise kendini farklı şekiller ile gösterebilir. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
1. Eklemin bulunduğu yerde su toplanması
2. Eklem ve çevresinde görülen ağrı ve acı hissi
3. Eklem bölgesinde şişlik meydana gelmesi
4. Eklemin olduğu yerde bükme zorluğu yaşamak
5. Eklem sertliği
6. Deride oluşan kızarıklık
7. Eklemin bulunduğu yerde hassasiyet oluşması olarak sıralanabilir.

Eklemde Effüzyon Tedavisi Nasıldır?

Bu hastalığın tedavi yöntemleri, enfeksiyon oluştuğunda enfeksiyonu giderecek bir tedavi yöntemi uygulanması, romatizmal hastalık oluştuğu zaman tedavisinin planlanması, osteoartrite bağlı bir effüzyon olayı varsa içerisinden sıvının boşaltılıp eklem içine ilaçlar enjekte edilmesi, soğuk kompres uygulama yapılması, hasar görev eklemin dinlendirilmeye alınması, kilo fazlalığı varsa kilo kontrolü yapılması, gut hastalığı bulunuyorsa diyet yöntemi ya da eklemlerin bandajlanması gibi yöntemler eklem effüzyonunda izlenebilecek tedavi yolları olarak bilinir.

 

Yazarlar