06.08.2021 - 15:53 | Son Güncellenme:
Peynir tüketimi inan sağlığı için oldukça önemli olmaktadır. Ayrıca peynir tüketimi ile birlikte diş sağlığını da korumak mümkündür. Aynı zamanda kuvvetli kas ve kemik sistemi de elde edilmiş olmaktadır.
Edam Peyniri Nasıl Yapılır?
Edam peynirinin üretiminde kullanılacak olan inek sütünün yağından ayrılmış olması, dikkat edilmesi gerekli olan önemli bir noktadır. Süt, yaklaşık olarak 40 dakika kadar otuz derecede mayalanmaktadır. Daha sonra ise mayalanan peynirler, özel olan peynir kesme aletleri aracılığı ile kesilerek peynirlerin üstüne ağır bir cisim konulmaktadır. Bir süre boyunca peynirin mevcut suyunun süzülmesi beklenmektedir. Bu esnada biçimini alması için peynirin bırakılacağı kalıplar, 30 derecede ısıtılmaya bırakılmaktadır.
Isıtılan kalıplara eklenmiş olan peynirler, bir süre bahsedilen kalıplarda bekletilmektedir. Daha sonra kalıplardan çıkarılmış olan peynirler, sıcak suyla ıslatılan bez torbalara sarılmaktadır. Yaklaşık sekiz saat torba içinde bekletilen peynirler, bir süre boyunca dinlendirildikten sonra %20 civarında tuz bulunan salamuraya atılmaktadır ve salamura içinde dört gün daha bekletilmektedir.
Salamuradan çıkarıldıktan sonra edam peyniri 2 ya da 3 ay kadar olgunlaşmaya bırakılmaktadır ve peynirin olgunlaşmasının ardından yüzeyinde meydana gelen küfler temizlenmektedir. Olgunlaşma sürecinde kokusu keskinleşmiş olan ve kıvamı sertleşen bu peynirin yüzeyi kuruyunca kırmızı renkte olan parafin ve bal mumu ile kaplanmaktadır. Böylece tüketmeye hazır duruma gelmektedir.
Edam Peynirinin İçindekiler Nelerdir?
Edam peynirinin içinde süt, maya ve tuz bulunmaktadır. Yapım aşamasında ise parafin ve balmumu kullanılmaktadır. Bu şekilde edam peyniri elde edilmektedir.