Alzheimer özellikle birçok etkeni içinde bulunduran bir hastalık. Alzheimer'ın tetikleyici unsurları arasında ise beslenme ilklerde yer alıyor...
Halk arasında “Bunama” olarak bilinen “Alzheimer” unutkanlıkla ortaya çıkan, hafıza ve konuşmada sorunlar yaşanan, bilişsel yeteneklerde ve günlük yaşam aktivitelerinde problemlere yol açan bir hastalıktır.
Alzheimer’ın nedenleri arasında yaşlılık, kalıtsal özellikler ve travmalar yer alıyor. Henüz kesin tedavisi bulunamayan bu hastalığın oluşumunu engelleyecek, beyin fonksiyonlarını güçlendirecek ve hafızayı kuvvetlendirecek çeşitli besinlerin olduğu biliniyor. Sağlıklı ve dengeli beslenerek Alzheimer gibi hastalıkların önüne geçilebiliyor. Yapılan birçok araştırma sık tükettiğimiz bazı besinlerin Alzheimer’ı önleyebileceğini gösteriyor.
Hangi Besinler Alzheimer’a karşı?
Beyin hücrelerinin bir kısmının ölmesiyle ortaya çıkan Alzheimer hastalığı özellikle hafızada ilerleyici kayıplara neden olmaktadır. Hafızaya iyi gelen yiyecekler arasında gösterilen besinlerin çoğu omega 3 yağ asitlerini, C vitaminini, B kompleks vitaminlerini, flavonoid ve antioksidan maddelerini içermektedir. Özellikle bu besin maddelerini içeren somon, sardalya, uskumru, ton balığı, ceviz, badem, zeytinyağı, avokado, yeşil yapraklı sebzeler, yaban mersini, karadut, çilek, turunçgiller ve köri baharatı Alzheimer’ı önleyici besinlerdir.
Yaban Mersini
Yaban mersini içeriğindeki flavonoidler sayesinde beynin hafızadan sorumlu bölgesi “hipokampus” üzerinde etkilidir. Zengin C vitamini ve antioksidan içeriği sayesinde ise yaşla birlikte zayıflayan hafıza için kullanılabilir.
Omega-3 Yağ Asitleri
Somon, sardalya, uskumru, ringa ve ton balığında yüksek oranda bulunan Omega-3 yağ asitleri; beyin ve sinir sisteminin düzenli çalışmasında büyük rol oynamaktadır. Aynı zamanda ceviz, badem, keten tohumu, zeytinyağı, marul, lahana ve brokoli gibi bazı yeşil yapraklı sebzelerde Omega-3 kaynakları arasında yer almaktadır.
Avokado
Yüksek miktarda antioksidan olan E vitamini içeriği sayesinde nöron ve sinir hücrelerini koruyarak Alzheimer’a yakalanma riskini düşürmektedir.
Turunçgiller
C vitamininden zengin ve önemli antioksidan özelliğe sahip olan limon, portakal, çilek, mango gibi turunçgiller beyinde zararlı içeriklerin birikimini önleyerek mükemmel temizleyici ve koruyucu görev görürler.
Köri
Fazlaca zerdeçal içeren bu baharat, zerdeçalın içeriğinde yer alan kurkumin sayesinde yüksek miktarda antikoksidan kaynağıdır. Bu özelliği sayesinde beyinsel riskleri azaltabilir. Alzheimer hastalığını önlemek isteyenler yemeklerinde özellikle sarı köri baharatını tercih edebilirler.
Yeşil Çay
Yeşil çay, içindeki flavonoidler sayesinde hafızayı geliştirmektedir. İçeriğinde bulunan antioksidanlar, Alzheimer hastalarının beyinlerinde plak oluşturan proteinlerin üretiminin azaltılmasına yardımcı olur ve hafızayı zayıflatan nöron kaybını baskılar.
Dyt. Ayşe Tuğba Şengel
Cebinizdeki Uzman, Diyetisyen
Sağlıklı beslenme ve diyet konusunda bize soru sorabilirsiniz: ayse@aysetugbasengel.com
Site: http://aysetugbasengel.com/
Facebook