Ergenlik döneminde hayat daha stresli olabilir. Dersler, son teslim tarihleri, ders dışı aktiviteler, yarı zamanlı işler, arkadaşları ve aileleriyle geçirilen boş zamanları arasında, öğrencilerin ağız sağlıklarına dikkat etmeleri zor olabilir. Böylesine yoğun bir programla, normal diş muayeneleri kadar basit bir şey ikinci plana atılabilir. Diş sağlığına özen göstermek, özellikle ergenlik döneminde önemlidir. Çünkü bunu yapmak hayat boyu bazı faydalar sağlayabilir. İşte ergenlik döneminde düzenli diş hekimi ziyaretlerinin planlanması için 5 neden…
1. İyi Diş Alışkanlıklarını Öğrenin
Ergenlik yıllarımız, bir ömür boyu sürebilen alışkanlıklar geliştirdiğimiz zamandır. Hayatınızın bu noktasında diş sağlığınızı ihmal etmek, muhtemelen onu ikinci plana atmaya devam edeceğiniz anlamına gelir. Ne de olsa hayat üniversiteden sonra daha da yoğunlaşıyor. Gençliğiniz boyunca düzenli diş hekimi ziyaretlerini sürdürmek, ailenizin size gençken kazandırdığı iyi ağız alışkanlıklarını devam ettirmenizi sağlar. Diş hekiminiz, dişlerinizi ve diş etlerinizi değerlendirdikten sonra, günlük diş rutininiz hakkında tavsiyelerde bulunabilir, doğru fırçalama, diş ipi kullanma teknikleri ve kaçınılması gereken alışkanlıklar hakkında bilgi sağlayabilir.
2. Çürükleri ve Diş Çürümelerini Önleyin
Düzenli diş fırçalamak, diş ipi kullanmak, dişlerinizi ve diş etlerinizi korumak için yeterli değildir. Yapılan araştırmalar, 20-44 yaş arası yetişkinlerin yaklaşık üçte birinin tedavi edilmemiş çürüklere sahip olduğunu ortaya koydu. Bunun nedeni, tartar birikmesinin çürüklere ve diş çürümelerine yol açabilmesidir ve yalnızca diş hekimi tarafından yapılan bir temizlik bunları güvenle çıkarabilir. Bu sayede ileriki yaşlarınızda eksik dişler nedeniyle implant veya porselen köprü yaptırmak durumunda kalmazsınız.
3. Dişeti Hastalığını Önleyin
Dişeti hastalığı, diş etlerinizde bakteri iltihaplanma ve enfeksiyona neden olduğunda ortaya çıkar. Amerikan Diş Hekimleri Birliği'ne göre, birçok yetişkin dişeti hastalığı nedeniyle dişlerini kaybediyor. Diş eti hastalığı genellikle dişlerinizi doğru fırçalamamak, diş ipi kullanmamak ve diş hekimine gitmemek gibi kötü diş alışkanlıkların bir sonucudur. Diş eti hastalığı aşamalar halinde ortaya çıkar ve ne kadar ilerledikse etkileri o kadar şiddetli olur. Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret ederseniz, diş eti iltihabı denilen erken aşamada yakalanabilir ve tedavi edilebilir.
4. Sağlıklı ve Güzel Bir Gülüşü Sürdürün
İyi diş alışkanlıkları gülüşünüzü parlak tutmada büyük rol oynar ve düzenli diş hekimi ziyaretleri de buna yardımcı olabilir. Plak ve tartar, dişeti çizginizin altına veya diş ipi ile diş fırçanızın ulaşamayacağı yerlere yerleşebilir. Profesyonel aletleriyle kolayca çıkarabileceği için diş hekiminizin devreye girdiği yer burasıdır. Profesyonel bir temizlik, çok fazla kahve içmekten kaynaklanan lekelerin azaltılmasına da yardımcı olabilir. Dahası, diş hekiminiz dişlerinizi koruyabilecek ve gülüşünüzü sağlıklı tutabilecek başka diş rahatsızlıklarınızı da teşhis edebilir.
5. Yirmi Yaş Diş Sorunlarını Yönetin
Yirmi yaş dişi problemleri, üniversite çağındaki genç yetişkinlerde yaygındır. Sıklıkla, ağrı hissediyorsanız, sorun çekim yapması gereken noktaya kadar ilerlemiştir. Düzenli diş hekimi ziyaretlerinin olması, gömülü dişler gibi sorunların erken tespit edilebilmesi anlamına gelir. Bu gibi durumlarda diş hekiminiz, sizi ağrıdan koruyabilecek yirmi yaş dişlerinizin erken çıkarılması gibi önleyici tedbirler konusunda tavsiyelerde bulunabilir.