Şeker hastalığı kişinin yaşama şeklini kökten değiştiren önemli bir rahatsızlıktır. Şeker hastalığı olan bir kişinin dikkat etmesi gereken birçok farklı nokta vardır. Bunların yanı sıra şeker hastalığı olan kişiler çok iyi bilirler ki kontrol altına alınmış bir şeker, birçok şeker hastasının yaşam kalitesini yükseltmektedir.
Şeker hastalığı, bu hastalığa sahip kişiler için yediklerinden, günlük hareketlerine, stres ve öfke kontrolünden yaptıracakları medikal müdahalelere kadar birçok alanda onları etkileyebilmektedir.
Şeker Hastaları Saç Ektirebilir mi?
Evet, şeker hastaları da saç ektirebilmektedir ancak yine de her şeker hastası için ayrı değerlendirme şarttır. Kişinin ve hastalığının özgül durumu değerlendirilmeli ve sonucunda operasyon yapılıp yapılamayacağı doktorlar tarafından kararlaştırılmaktadır. Şeker hastalığı birçok diğer hastalık gibi kişiye özgü bir takım nitelikler göstermektedir. Kontrol altına alınmayan şeker her hastaya farklı düzeyde zarar verir. Şeker hastalarına saç ekimi yapılabilmesine rağmen dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar vardır.
Saç ekimi yaptırmak isteyen bir hasta bunu mutlaka doktoruna bildirmeli
Şeker hastalığına sahip bir kişi saç ektirmek istediğinde bu hastalığını mutlaka her iki doktoruna da bildirmelidir. Şeker hastalığını takip eden doktora konunun danışılması, gereken önemlerin alınabilmesi açısından çok önem arz etmektedir. Aynı zamanda saç ekimdoktorunun da bu duruma karşı muhakkak bilgilendirilmesi gerekmektedir.
İstenilen tahlil ve tetkikler eksiksiz yaptırılmalı
Şeker hastalarının operasyon öncesinde doktorların istediği tetkilleri eksiksiz yaptırmaları, operasyon sırasında şeker hastalığı sebebiyle ortaya çıkabilecek olumsuzlukların kontrol altına alınabilmesi açısından çok önemlidir.
Operasyon Öncesinde diyete önem verilmeli
Şeker hastalığı her daim sağlıklı beslenme ve diyet gerektirir ancak şeker hastaları her zaman bu diyete riayet etmeyebilmektedir. Saç ekimi operasyonlarının öncesinde doktorun belirttiği kurallara uymak, verilen diyetteki kurallara harfiyen uymak medikal müdahale öncesi şekerin kontrol altına alınmış olması açısından büyük önem taşımaktadır.
Gerekli görüleceği durumlarda doktorlar arası koordinasyon sağlanmalı
Önem arz edebilecek dengesiz seyreden bir şeker hastalığınız varsa, asabi şekere sahipseniz ya da gizli şekeriniz varsa saç ekimi doktoru ile şeker hastalığınızı takip eden doktorunuz arasında iletişim olması, kendi aralarında operasyon öncesi görüş birliğine varmış olmaları çok önemlidir.
İlaçlarınızı doktorunuza bildiriniz
Şeker hastalığı için kullanıdğınız ilaçları, ne sıklıkla kullandığınızı mutlaka doktorunuza bildirmeniz gerektiğini unutmayın.
Şeker Hastalığının Saç Ekimi Operasyonlarına Etkisi Nedir?
Kanın yapısını değiştiren şeker hastalığının en önemli etkilerinden birisi yara iyileşme süreçlerinin kısalmasıdır. Saç ekimi operasyonları büyük kesikler meydana getirmiyor olsa da milimetrik açılan kanalların iyileşme hızının yavaşlaması için, antibiyotik desteği, koruyucu ve daha özenli bir yara bakım programı uygulanmasını gerektirebilmektedir.
Şeker seviyeleri kontrol altına alındıktan sonra safta kesesi ve apandist gibi ameliyatlara alınabilen şeker hastaları, kontrol altında tutulan şeker seviyesi ile rahatlıkla saç ekimi operasyonlarına da alınabilir.
Saç ekim operasyonlarında kanın pıhtılaşma hızı önem arz etmektedir. Bu yüzden operasyon öncesi kan sulandırıcı Aspirin, Coumadin, IV Heparin gibi ilaçlar tavsiye edilmez. Şeker hastalarının bazıları bu ilaçları zorunlu kullanmaktadır. Bu gibi durumlarda operasyon önerilmemektedir çünkü kan sulandırıcı ilaçları sürekli olarak kullanması gereken şeker hastalarının bu ilaçları kesmesi hayati risk oluşturabilir.
Yüksek ve dengesiz kan şekeri durumlarında saç ekimi yapılmamalıdır.
Estetik amaçlı bir operasyon olan saç ekim operasyonu sırasında ve öncesinde sağlığınız ve hayatınız için risk faktörü olabilecek olumsuzlukların tam olarak ortadan kaldırıldığına veya kontrol altına alındığına emin olmak gerekmektedir.
Sonuç olarak, şeker hastalarına da saç nakli yapılabilmektedir ancak risk faktörleri kişinin hastalığının durumun, seviyesine göre değişiklik göstermektedir. Yapılacak tahliller sonucunda doktorunuzun sizin durumunuza özel olarak alacağı karara uymanız gerekmektedir.
Dr. Yetkin BAYER