SağlıkDown sendromlu gençleri iş hayatına hazırlayacak

Down sendromlu gençleri iş hayatına hazırlayacak

10.10.2014 - 16:55 | Son Güncellenme:

DOWN SENDROMU DERNEĞİ ve BİMEKS Down sendromlu gençleri hayata kazandırmak için güçlerini birleştiriyor.

Down sendromlu gençleri iş hayatına hazırlayacak

Üç yıldır yaptıkları İş koçluğu projesi ile onlarca Down sendromlu genci iş sahibi yapan Down Sendromu Derneği ve Bimeks bu birlikteliklerini, açacakları Bimeks Down Türkiye Kariyer ve Bağımsız Yaşam Akademisi ile daha üst seviyeye taşıyacak. Bu yıl pilot çalışmalarına başlayacak Yaşam Akademisi 28 Down sendromlu genç ile eğitimlerine 13 Ekim’de başlayacak.

Haberin Devamı

Down sendromlu gençleri sosyal yaşama ve iş yaşamına hazırlamak üzere eğitim vermeyi hedefleyen akademi, daha önce Türkiye'de olmayan bir sistem ile Down sendromlu gençlerimizin gelişimine katkıda bulunmayı ve onların bağımsız olarak günlük yaşamlarına devam edebilmelerini, iş yaşamına hazırlanmalarını hedefliyor.

Bu eğitimler arasında, tek başına alışveriş yapmak, seyahat etmek, evden işe gitmek, toplu taşımayı kullanabilmek, kamu dairelerindeki işlemleri gerçekleştirebilmek, ATM'den veya bankadan para çekmek, para yatırmak, fatura ödemek, etkinlik organizasyonları yapmak, yemek yapmak, office programlarını kullanmak, toplum önünde kendini doğru şekilde ifade edebilmek, iş görüşmelerine gidebilmek, CV hazırlamak, iş yerine uygun davranışları öğrenmek, yardıma ihtiyaç duyduğunda bu yardımı isteyebilmek gibi eğitimler var.

Haberin Devamı

Kalıcı işlerde istihdam edilecekler

Bimeks Down Türkiye Kariyer ve Bağımsız Yaşam Akademisi’nde verilecek eğitimlerle, her bir gencin kendi kapasitesinde gelişip olabildiğince bağımsız bir hayat sürmesi ve eğitim sonunda kalıcı işlerde istihdam edilmesi hedefleniyor. Akademinin programı için yurt dışından AIPD (İtalyan Down Sendromu Derneği'nden), yurtiçinde ise Psikolog Sezgin Kartal'dan danışmanlık alınıyor. Down Sendromu Derneği ve Bimeks'in yönetim kurulu üyeleri ve üst yönetimi iki proje için de uzun süredir birlikte çalışıyor.

Akademinin açılışı, duyarlılık örneği gösteren ve mekân sponsoru olarak projemize destek veren Hilton Kozyatağı'nda düzenlenen bir resepsiyon ile değerli basın mensublarına duyuruldu. Bu resepsiyonda konuşan Bimeks Genel Müdürü Arif Bayraktar şunları söyledi: ‘’Bimeks olarak 2012 yılının Eylül ayında pilot olarak Buyaka Bimeks mağazasında ilk Down'lu gencimizi mağaza satış alanında çalıştırmaya başladık. Mağaza ortamında Down'lu gençlerin çalışabileceğini, mağaza çalışanları tarafından kabul göreceğini ve bu gençlerimizin gelişimlerine katkısını gördük, deneyimledik ve çalışmayı +Bi Down projesi olarak adlandırıp ilk etapta 15 Down'lu gencin Teknoport Bimeks mağazalarında çalışmasını hedefledik. Çalışmayı projelendirip, mağazalarımıza eğitimli, kendini ifade edebilen gençleri yerleştirme noktasında Down Sendromu Derneği ile iletişim kurup, onların desteği ile mağazalarımıza çalışabilecek, istekli gençleri yerleştirdik. 2013 yılında hedefimizi revize ettik, ve 25 Teknoport Bimeks'te 25 gencin çalışabileceğini düşündük. Bu yılın sonuna kadar hedefimizi gerçekleştirebileceğimizi düşünüyoruz.

Haberin Devamı

Bugün, ne mutlu ki 17 Bimeks mağazasında, 17 genç kendi parasını kazanıyor, kendini daha rahat ifade edebiliyor, müşterileri karşılıyor ve satış yapıyor. Şimdi çalışmaları bir adım daha öteye götürdük ve Down Sendromu Derneği ile birlikte bir Bağımsız Yaşam Akademi'si kurduk. Bu Akademi, gençleri hem hayata hem de iş yaşamına hazırlayacak, perakendeye Down'lu gençleri kazandıracak."

Dernek yönetim kurulu başkan yardımcısı Fulya Ekmen ise konuşmasında proje ile ilgili şunları söyledi: "Türkiye'de Down sendromlu bireylere verilen eğitimlerde son 15 yılda geçmişe göre çok yol kat ettik. Özellikle 0-6 yaş grubu çocuklarımızda çok erken dönemlerde yoğun rehabilitasyon desteğinden faydalanabiliyoruz. Ama bu eğitimler maalesef çocuklarımızın okul eğitimleri ile birlikte sonlanıyor ve iş hayatına katılımlarını sağlamıyor. Lise'den sonra gençlerimiz evlere kapanıyorlar veya hobi kursları ile günlerini geçiriyorlar. Bu ne biz ailelere ne de çocuklarımıza yetmiyor. Hepimiz çok daha fazlasını hak ediyoruz ve çok daha fazlasını hedefliyoruz. Çocuklarımız kendi ayakları üzerinde durabilen yetişkinler olmak, değerli olduklarını hissetmek, hayata herkes gibi katılabilmek ve çalışmanın gururunu yaşamak istiyorlar. Biz aileler ise bizden sonra da iyi bir hayat yaşayacaklarını bilmek istiyoruz. İşte Akademimiz bu yolda çok önemli bir kapı açıyor. Akademi ile çocuklarımıza güvenerek ve gerekli eğitimleri vererek neler başarabileceklerini gösterecek, bu eğitimleri zaman içinde Türkiye'ye yayacak ve bir model geliştirecek böylece tüm toplumda Down sendromlu gençlere yaklaşımı değiştirecek bir meşaleyi ateşleyeceğiz. Yani Akademi ile 7'den 70'e herkesin algısını değiştireceğiz. " dedi

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar