16.02.2015 - 13:59 | Son Güncellenme:
Annelik şüphesiz kadınların yaşadığı en güzel ve en özel duygulardan biri. Ancak doğum sonrası vücuttaki deformeler tüm anne ve anne adaylarının korkulu rüyası. Hamilelikte alınan, doğum sonrasında da verilemeyen fazla kiloları atmak için düzenli diyet ve egzersizin yeterli olmadığı, cildin elastikiyetini kaybetmesi sonucunda oluşan sarkma ve çatlakların yoğun şekilde olması durumunda, estetik cerrahi, kadınların imdadına yetişiyor. Fazla kilolar verilse bile gebeliğin vücutta yarattığı deformasyonu ortadan kaldırmak ve vücudu yeniden forma sokmak için estetik müdahaleler gereklidir.
“EN ÇOK BAŞVURULAN OPERASYON GÖĞÜS DİKLEŞTİRME”
Doğum öncesi ve sonrası kadınların vücutlarında ne gibi değişimler olur?
Hamilelik döneminde hormonal etkiler nedeniyle kadın vücudunda ödem oluşumu artar. Ayrıca dokularda gevşeme görülür. Deri altı dokunun normal kalitesini kaybetmesine ve çocuğun büyüyüp gelişmesine bağlı olarak strialar (yani çatlaklıklar) ortaya çıkar. Yine kilo alımına bağlı olarak basen ve popo bölgesinde hem deri yapısında değişiklikler (sellülit ve çatlaklar) hem de bölgesel yağ fazlalıkları oluşur. Bu arada değişikliklerin en çok olduğu iki yer doğal olarak meme dokusu ve karın dokusudur. Memelerde sarkma ve üst kısımlarının boşalması ve küçülmesi özellikle doğumdan sonra süt verme dönemi bittikten sonra görülebilir. Bu değişiklikler anne süt verse de vermese de görülen değişikliklerdir.
Kadınlar doğum sonrası en çok hangi işlemleri yaptırmak istiyorlar?
Doğal olarak en çok istenilen operasyonlar göğüs operasyonları, karın germe ve liposuction işlemleri oluyor. Göğüs ameliyatları arasında en çok istenenler sırasıyla göğüs büyültme (ki bu kısmen dikleştirme de sağlar), göğüs dikleştirme ve göğüs küçültme işlemleri. Arıca bazı hastalar karın germe işlemini kötü sezaryen izlerini düzelttirmek için de istiyorlar. En çok istenen liposuction bölgeleri de sırasıyla basen, karın ve bel bölgesi oluyor.
Doğumdan sonra estetik olmaları için ne kadar beklemeleri gerekir?
Bu operasyonların tabii ki hepsi de hastanın ihtiyacına göre yapılabilir ancak ne yapılacaksa yapılsın ben hastaların inebilecekleri minimum kiloda oldukları zaman ve süt verme kesildikten en az 4 ay sonra olmasını öneriyorum. Çünkü gebelik sonrası oluşan değişikliklerin involusyonu doğumdan sonra 2 yıl kadar devam ediyor. Ama tabii ki süt vermemiş veya süt vermeyi erken kesmiş bir hasta doğumdan 6 ay sonra normal kilosuna dönmüşse bütün bu işlemler yapılabilir. Eğer anne doğum öncesi kilosuna gelemediyse öncelikle diyetisyen yardımıyla kilo vermesini deniyoruz ama yeterli çabaya rağmen bunu da gerçekleştiremiyorsa o zaman yine hasta için uygun operasyonlar yapılabilir.
Yapılan estetiklerden sonra, tekrar doğum yapması için ne kadar süre geçmesi gerekir?
Yapılan estetik işlemin tipine göre değişir. Bir liposuction operasyonundan sonra herhangi bir süre kısıtlamamız yok. Meme operasyonlarından 6 ay karın germe operasyonlarından sonra da ideal olarak 1.5-2 yıl sonra hasta rahatlıkla hamile kalabilir. Ama burada şunu unutmamak gerekli ki biz hangi operasyonu yaparsak yapalım hasta tekrar hamile kaldığı zaman vücudunda ilk sefer kadar olmasa bile benzer değişiklikleri görecektir. Bu nedenle hastalar estetik ameliyat ve doğum planlarını buna göre yapmak zorundadırlar.
Doğum sonrası çatlakları nasıl giderilebilir?
Çatlakları gidermenin en iyi yolu her zaman mümkün olmasa bile oluşmalarını önlemektir. Bu amaçla kadın doğum doktorunuz anne adaylarına uygun kremleri önerecektir. Ancak bazen ne önlem alınırsa alınsın bu çatlaklar oluşur. Çatlakların anatomik lokalizasyonu önemlidir. En çok oluşan yer göbek deliği ile sezaryen kesisi arasındaki karın dokusudur ve hastada bu çatlaklarla birlikte yeterince karın derisi sarkıklığı da varsa buradaki deri alınarak karın germe işlemi yapılır ve çatlaklar gider. Ancak basen, bacak içleri gibi bölgelerdeki çatlaklıkları gideren ne bir krem ne de noninvazif bir girişim günümüzde mevcut değildir.
Normal doğum mu yoksa sezaryen mı vücutta daha az tahribat yaratıyor?
Vücutta oluşan değişiklikler sadece doğum anına değil tüm hamilelik sürecine bağlı olduğu için normal doğumda da sezaryen doğumda da vücutta tahribat olur ama tabii ki doğal yöntem normal doğumdur ve annenin normal doğumdan sonra toparlanması daha kolay olur. Bununla birlikte normal doğum da vajina yapılarında ciddi tahribat ve bozukluklara neden olabilir.
Göğüslere takılan silikon emzirmeyi engeller mi?
Uygun teknikle yapılmış ve tecrübeli bir cerrahın gerçekleştirdiği silikonla meme büyültme ameliyatı süt kanallarına zarar vermez ve anne doğum sonrası süt verebilir. Hatta iyi gerçekleştirilmiş bir meme dikleştirme ameliyatında ve meme küçültme ameliyatında bile süt vermeme riski azdır. Bunu zaten plastik cerrahınız size ayrıntılı olarak anlatacaktır.
Vajinaya yapılan estetikler nelerdir?
İlki, Labia küçültülmesidir. Bu operasyon hem vajina küçük dudaklarına, hem de büyük dudaklarına uygulanabilen bir işlemdir. Ayrıca vajina dudaklarına yağ enjeksiyonu da yapılabilir. Pubis lift nadiren tek başına sıklıkla karın germeyle birlikte yaptığımız bir işlemdir ve aşağı doğru sarkmış vajinanın toparlanmasını sağlar. Hastalarımızın şikayetlerine bağlı olarak en sık yaptığımız işlemler labia minora (vajina iç dudaklarının) küçültmesi, vajina daraltma işlemleri ve labia majoralara (dış dudaklar) yağ enjeksiyonudur.