Doğal burun estetiği ameliyatından sonra kişinin yüzüne uyumlu bir burun yapısının planlandığı gibi tüm hatlarıyla oturması için iyileşme döneminin kurallara uygun geçirilmesi çok önemli. Hastanın dikkati ve hekim önerilerine uyması, iyileşme döneminin daha kaliteli geçirilmesini sağlar. Bu yazımızda doğal burun estetiği ameliyatının iyileşme dönemiyle ilgili merak ettiklerinize büyük ölçüde yanıt bulacaksınız.
Ameliyat Sonrası Anestezinin Etkisi
Soru: Ameliyat sonrası anestezinin etkisi ne kadar sürer?
Ameliyattan önce genel anestezi uygulanır. Burun estetiği ameliyatı sonrası anestezi ilaçlarının etkisi sürekli azalır ve vücuttan atılır. Bu bir iki gün sürebilir. Anestezi ilaçları hastada biraz yorgunluk hissi yaratır.
Hastanede Yatış
Soru: Hasta ne zaman taburcu oluyor?
Operasyon tamamlandıktan sonra hasta, genellikle 1 gün gözlem altında tutulur. Ertesi gün taburcu edilir. Hastanın durumuna göre bu süreye 1 gün daha eklenebilir.
Burun Estetiği Ameliyatından Sonraki İlk Görünüm
Soru: Ameliyat sonrası burnun görüntüsü nasıl olur?
Cerrahi bir operasyon geçirilmiştir. Burun çevresinde, üst dudakta, göz altlarında şişlik ve morluk oluşacaktır. Bunlar doğal bir tepkidir. Burun bandajlanmış durumdadır. Burun deliklerinde, gerekli durumlarda tampon malzemesi bulunur. Hastalarda genellikle bu görüntü stres kaynağıdır. 1 hafta 10 gün içinde bu deformasyonlar minimum düzeye geriler.
Burun Bandajı Süresi
Soru: Hasta burnundaki tamponu kendisi çıkarabilir mi?
Tampon, doktor tarafından çıkarılır ve muayenesi gerçekleştirilir. Kendisi çıkaramaz.
Soru: Burun bandajı ne kadar süre kalır?
Ortalama 7 ila 10 gün sonra burun bandajı doktor tarafından çıkarılır. Burun üzerine, operasyon sonrası burnun tasarımını korumak için uygulanan alçı atel doktor gözetiminde alınır.
Soru: Ameliyat sonrası burun altına neden tampon konulmaktadır?
Burun altına konulan tamponun amacı, ilk birkaç gün burundan gelecek pembemsi sıvıların emiliminin sağlanması, hastayı rahatsız etmemesi içindir. İhtiyaç duydukça hasta bu tamponu değiştirebilmektedir.
Sızıntı, Kan Kırmızısı Rengini Alırsa…
Soru: Burundan gelen sızıntının rengi önemli mi?
Hastanın buna dikkat etmesi önemlidir. Pembemsi sıvı kan kırmızısı renginde ve sürekli geliyorsa mutlaka doktoruna başvurmalıdır.
Burun Silmek
Soru: Tamponlar çıkana kadar burun silmek zararlı mı?
Hekiminiz ameliyattan 2-3 gün sonra tamponu çıkarır. Tamponlar alınana kadar burnu sümkürmek, silmeye çalışmak henüz iyileşmeyen, hassas dokulara zarar verebilir. Hasta bunları yapmamalıdır.
Burundan Nefes Almak ve Ağız Kuruluğu
Soru: Kaç gün burundan nefes alınamaz?
Ortalama 3-4 gün. Hasta, ağızdan nefes alır. Çünkü bu sürede sağlıklı burun gelişimi için burun deliklerinde tampon bulunur. Ve tampon alındıktan sonra tıkanıklık kısa bir süre daha devam eder. Bazı hastalarda ameliyatın büyüklüğüne ve amacına göre tampon kullanmaya gerek kalmayabilir.
Soru: Ağızdan nefes almak, ağız kuruluğu yaratır mı? Ağız kuruluğunu önlemek için neler yapılabilir?
Ağız kurulu oluşabilir. Bu durumda hastanın bol sıvı tüketmesi, gerektiğinde kuruyan dudaklar için kaliteli bir nemlendirici kullanmasında yarar vardır.
Soru: Tampon alındıktan sonra burun temizlemek sakıncalı mı?
Kulak temizleme çubukları kullanılabilir. Ancak burun deliğinden yukarı doğru çubukların sokulmaması gerekir. Günde 2 ya da 3 kez temizleme işlemini özenli bir şekilde tekrar edebilirsiniz.
Hapşırmayı Engellemeyin
Soru: Tampon alındığında burun tamamen açılır mı? Hapşırırken ne yapılmalı?
Tampon çıkarıldıktan sonra burunda hala tıkanıklık olması doğal bir süreçtir. Ancak geçicidir. Tamponlu ya da tamponsuz durumlarda hapşırma hissi oluştuğunda ağzınızı açarak hapşırmanız önemlidir. Kendinizi tutup hapşırmayı önlemeye çalışmak burnu zorlar. Hapşırmayı engellemeyin.
Yatak İstirahati
Soru: Ameliyat sonrası yatak istirahati var mı?
2-3 gün yatak istirahati tavsiye edilir.
Soru: İyileşme döneminde burun spreyi kullanılır mı?
Burun estetiği ameliyatı sonrasında tamponlar çıkarılınca buruna herhangi bir sprey ya da damla uygulanmamalıdır. Doğru değildir.
Diş Fırçalama
Soru: Dişleri fırçalarken hastanın dikkat etmesi gereken noktalar var mıdır?
Dış fırçalama sırasında üst dudak yukarı kalkmayacak şekilde hareket etmeli. Yumuşak diş fırçası tercih edilmeli. Sert ve hızlı fırçalama yapılmamalı.
Soru: İlk ne zaman banyo yapılabilir?
Alçı atel alındıktan sonra buruna dikkat edilerek banyo yapılabilir.
Riskler
Soru: İyileşme döneminde riskler nelerdir?
Kanama, enfeksiyon riskleri sözkonusudur. Enfeksiyona olasılığına karşı antibiyotikler kullanılarak bu risk ortadan kaldırılır. Kanama riski, hekimin müdahalesiyle tedavi edilir.
Kıyafet Seçimi
Soru: Ameliyat sonrası kıyafet seçimi önemli midir?
Kesinlikle önemlidir. Çünkü giyilip çıkarılırken buruna zarar verecek dar yakalı kıyafetler yerine düğmeli kıyafetler giyilmelidir.
Soru: İlaç kullanımında hastanın dikkat etmesi gereken hususlar var mıdır?
Doktorun verdiği antibiyotik ve ağrı kesiciler dışında hasta doktoruna danışmadan kesinlikle başka bir ilaç kullanmamalıdır.
Uyuma Pozisyonu
Soru: Hasta hangi pozisyonda uyumalıdır?
Tampon olduğu sürece hasta çift yastıkta başı dik pozisyonda uyumalıdır. Bu pozisyon kan dolaşımını, dolayısıyla iyileşme sürecini pozitif yönde etkiler. Ayrıca ödemlerin azalmasını hızlandırır. Gün içinde hasta başını fazla eğmemelidir.
Soru: Pansumanlar çıkarıldıktan burun nasıl görünür?
Bandajın kapattığı kısımlarda kısmen renk değişimi söz konusudur. Bu, zamanla normal cilt rengine döner. Burun hafif şiş görünümdedir. Burun ucu planlanandan biraz daha kalkık pozisyonda görünür. Bütün bu yan etkiler kısa zamanda geçip, planlanan burun hatları ortaya çıkacaktır.
İşe Dönme Süresi
Soru: Hasta, burun estetiği ameliyatından ne kadar süre sonra işine dönebilir?
4 ya da 5. günde hasta dışarıya çıkabilir. Ortalama süre 7 günde işine dönebilir. Bu süre hastadan hastaya değişir. İlk günlerde burunda alçı atel bandaj bulanabilir.
Gözlük Kullanımı
Soru: İyileşme döneminde ne zaman gözlük kullanılır?
Gözlük kullanması zorunlu hastalar, 3-4 gün sonra lens takabilir. İlk üç ay gözlük kullanılmaması gerekmektedir.
Sigara Kullanmak
Soru: İyileşme döneminde sigara içilebiliyor mu?
Sigara kan dolaşım kalitesini bozduğu için cilt yeterince beslenemez. Dolayısıyla iyileşme süreci uzar. O yüzden kesinlikle sigara içilmemelidir.
Şişliklerin Sona Erdiği Tarih
Soru: Ödem ve renk değişimi ne zaman tamamen geçer?
Ortalama 6 aylık bir süreci kapsar. İlk dönemlerde iyileşme hızlıdır. Minimal düzeydeki şişlikler 6. aya kadar tamamen kaybolur.
Soru: Güneşe maruz kalmak zararlı mıdır?
Yüzü ve burnu yaklaşık 30 gün boyunca güneş ışınlarına direkt maruz bırakmamak gerekir. İyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir.
Spora Başlama Süresi
Soru: Hasta, ne zaman spora başlayabilir?
Performans sporlarına 3 ay sonra başlanılabilir. Günlük yürüyüşler ilk ayın sonuna doğru yapılabilir.
Tam İyileşme
Soru: Burun, ne kadar sürede tam olarak iyileşir ve hatları oturur?
6 ay ile 1 yıl arasında burunda tam iyileşme sağlanır.
Size yakışan, abartısız ve doğal estetiğe dair yeni yazımızda görüşmek dileğiyle…
Sağlık ve sevgiyle kalın…
www.tayfunturkaslan.com
Instagram://drtayfunturkaslan
Facebook://DrTturkaslan