Yağ hücreleri normal şartlarda vücudumuz için son derece yararlı görevleri yerine getiriyor. Ancak yağ dokusu miktarı birçok insanda zamanla artıyor. En çok bel, karın, basen ve göğüs gibi bölgelerde birikiyor. Aşırı kilolar genellikle bölgesel oluyor, ancak neden olduğu hastalıklar bütün bedeni etkiliyor.
Kilo almak, vücut yağ miktarının artması demektir. Yağ miktarının kadınlarda vücut ağırlığının yüzde 30’unu, erkeklerinkinde yüzde 20’sini geçmesi durumunda her bölgeye biriken aşırı yağlar farklı hastalık riskini ortaya çıkarıyor. Bölgesel aşırı kiloların en sık neden olduğu sağlık sorunları, yüksek tansiyon, kalp ve damar rahatsızlıkları, boyun fıtığı, omurga deformasyonu, diz yaralanmaları ve obezitedir. Bütün bu sorunlara davetiye çıkaran bölgesel kiloların oluşmasının altında yatan en önemli faktörleri, hareketsiz yaşam, stres, fast food tabir edilen yüksek karbonhidratlı ve enerjili hazır yiyeceklerin çok sık tüketilmesi, dengesiz ve sağlıksız beslenme şeklinde sıralayabiliriz.
İri Göğüsler, Boynu ve Sırtı Hasta Ediyor
Fast food tarzı hızlı ve bol enerjili beslenme ve yiyeceklerdeki katkı maddeleri çocukların hormon dengesini bozarak erken yaşta ergen olmasına neden oluyor. Erken ergenlik ise aşırı kilo alımı ya da obezitenin habercisidir.
Bu tabloya baktığımızda fazla kilolardan en çok nasibini alan bölgelerden biri göğüslerdir. Göğüslerin gelişimi, genç kızların beden gelişimiyle uyumlu olmayabilmektedir. İlerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan aşırı büyük göğüsler, zamanla boyun fıtığı ve sinir sıkışmasına, sırt omurga tasarımını bozarak kambur bir duruş pozisyonuna neden olmaktadır. Büyük göğüslü kadınlar, kollarında sıkışma hissi, göğüs altında mantar riski, sağlıklı nefes alamama problemi, omuz bölgesinde ağrı riskleriiyle karşı karşıyadır. Erken ergenliğe giren çocukların da ilerde kadın tipi büyük göğüslere sahip olduğunu gözlemlemekteyiz.
Bel Simidi ve Karın Yağlanması Ciddi Hastalıkların Habercisi
Erkek ve kadınların ortak bir yönü, en çok kilo aldıkları bölgelerin iki cinste de aynı olmasıdır. Bu bölgeler, bel çevresi ve karındır. Çoklukla 30’lu yaşlardan itibaren bel simidi ve karın bölgesi iri yağ hücreleriyle kuşatılır. Ancak son yıllarda ergenlikten sonra genç yaştaki bireylerde de bu bölgelerde aşırı kilo artışı yaygın olarak görülmeye başlandı.
Modern yaşam tarzında obezitenin yaşam kaynağı bu bölgelerdir. İç organlara en yakın yağlanmalar buralarda gerçekleşir. Bu yakınlık nedeniyle hastalık riski daha da artar. Yüksek kolesterol, kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon, idrar kaçırma gibi sorunlar karın ve bel çevresinde biriken aşırı yağlanmanın önemli sonuçlarındandır.
Basenlerdeki Yağlanma Diz Sağlığını Bozuyor
Kadınlar, doğurgan yapıya sahip olduğu için basenleri daha geniştir. Basen bölgesi kilo almaya müsaittir. Basenlerde biriken yağlar, iri hücrelerden oluşur ve inatçıdır. Fazla kilolarla genişleyen basenler dizlerin anatomik yapısını içe doğru bozar ve ekstra bir yük bindirir. Diz eklemi, bağlar ve kıkırdak yapısı bu yük altında sakatlanmaya, yaralanmaya karşı daha hassas hale gelir. Risk artar. Kadınlarda diz rahatsızlıklarının erkeklerden daha fazla görülmesinin en önemli nedenlerinden birini oluşturur.
Sağlıksız, dengesiz beslenme ve hareketsizliğin ayrılmaz bir parçası olduğu günümüz yaşamında bölgesel yağlardan kalıcı olarak kurtularak, yol açabileceği hastalık riskini minimuma indirmek için yağ aldırma yöntemleri ve meme küçültme ameliyatı uygulanmaktadır.
Lazer Lipoliz Yöntemiyle Bu Hastalıklar Önlenebilir
Estetik görünüm açısından olduğu kadar, sağlıklı yaşama kavuşmak için uygulanan lazer lipoliz ve lazer liposuction yağ aldırma yöntemleri, konforlu bir uygulama ve iyileşme sürecini beraberinde getirmektedir.
Günübirlik bir operasyon olan lazer lipoliz yöntemiyle bölgesel yağlar, tek seansta eritilerek yok ediliyor. Alınacak yağ dokusu miktarına göre hafif anestezi altında ortalama 30 ila 60 dakikada tamamlanan lazer lipolizde güçlü lazer ışınlarıyla iri yağ hücreleri patlatılarak sıvılaştırılıyor. Sıvılaşan yağ dokusu vücut tarafından emilirken, gerekli durumlarda parçalanmış yağ dokusu vücut dışına alınıyor. Küçük kesilerden işlem yapılıyor. Dikiş atılmıyor. Hasta, aynı gün taburcu oluyor.
İyileşme dönemi ortalama 1.5 ay. Vücudun yeni şekli tam olarak oturuyor. Fazla kilonun esnekliğini bozduğu cilt dokusu, lazerin etkisiyle tekrar sıkılaşıyor, gergin bir forma giriyor. İşlem yapılan basen, bel çevresi ve karın bölgesi estetik ölçülere kavuşuyor. 1 saatlik işlemin ardından 1.5 ayda, bölgesel aşırı kilo kaynaklı riskinin önüne geçilmiş oluyor.
İri Göğüsler İçin Meme Küçültme Ameliyatı
Büyük göğüsler, başka rahatsızlıklara yol açmadan meme küçültme ameliyatı ile tedavi edilmektedir. Meme küçültme ameliyatı, minimum risk ve maksimum faydanın sağlanacağı bir operasyon.
Genel anestezi altında 1 ila 3 saat sürüyor. Memelerden alınan yağ dokuları 200 gramdan 2 kiloya kadar çıkabilmektedir. Ameliyat izleri sutyen içinde kalacak şekilde planlanıyor.
Ameliyat sonrası özellikle boyun fıtığı gibi birçok sağlık sorunlarına set çekilirken, alınan doku nedeniyle meme kanseri riski de azaltılıyor. Vücut oranlarıyla uyumlu sağlıklı göğüslere sahip olan kadınların estetik açıdan da özgüveni tazeleniyor, güçleniyor.
Sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle,
Sağlık ve sevgiyle kalın…
www.tayfunturkaslan.com
Instagram://drtayfunturkaslan
Facebook://DrTturkaslan