Vajinal Yırtık (Doğum Yırtığı) Nasıl Tedavi Edilir?

Vajinal yırtık ya da doğum yırtığı, normal doğum esnasında ortaya çıkan bir durumdur. Normal doğum sırasında vajina yeterince genişlemezse kendiliğinden yırtılabilir ya da doğuma giren uzman hekim gerekli gördüğü durumda vajina’da epizyotomi adında bir kesi yapabilir. İki durumda da bu bölgenin eski haline dönmesi için doğru bir şekilde müdahale edilmesi gerekir.

Vajina Yırtığında Cerrahi Müdahale

Yırtığın boyutlarına göre müdahalenin ciddiyeti artar. Bazen doğum esnasında hekim tarafından özenle dikiş atılarak müdahale yapılabilir.

Haberin Devamı

Yırtık bazen de anüse hatta bağırsaklara (rektum) kadar ilerleyebilir. Eğer böyle bir durum varsa yine mutlaka müdahale edilmesi gere. Lokal anestezi ile yapılabilen müdahalede vajina hem görsel hem de fonksiyonel açıdan onarılarak hem estetik hem de fonksiyonel olarak eski haline getirilir.

Doğum Esnasında Oluşan Yırtığa Nasıl Müdahale Edilir?

Doğum sürecinde meydana gelen yırtık doktor ya da ebe tarafından bilinçli bir şekilde oluşturulduysa bu yırtığa müdahale edilmesi daha kolaydır. Eğer yırtık kendiliğinden oluştuysa müdahale şekli yırtığın boyutuna ve şekline göre farklılaşır.

Her ne şekilde meydana gelmiş olursa olsun doğum yırtığında mutlaka bölgenin onarılması ve dikiş atılarak yeniden eski formuna kavuşturulması gerekir.

Bu işlem yapılmazsa vajinada şekil bozukluğunun yanı sıra genişleme de meydana gelir. Oluşan yırtık, huni şekline sahip kas dokusunda ortaya çıktığı için kas dokusunun katlarının düzgün bir şekilde birleştirilmesi ve katların eşleştirilerek bir araya getirilmesi ile dikilmelidir. Aksi durumda bahsettiğimiz bozulmalar meydana gelebilir.

Doğum Yırtığı Her Kadında Meydana Gelir mi?

Hayır, doğum yırtığı her kadında olmaz. Normal doğumda vajinanın yeterince açılmaması veya bebeğin anneye göre çok büyük olması sebebiyle yırtık oluşma ihtimali vardır.

Yırtık oluşma ihtimali ilk kez doğum yapacak kişilerde daha yüksektir. Çoklu doğumlar ya da 3. veya 4. doğum yırtık oluşma ihtimalini arttırabilir.

Doktorlar yırtığın kendiliğinden oluşma ihtimaline karşın risk almamak ve kontrollü bir müdahale yapmak için epizyotomi uygulayabilirler.

Haberin Devamı

Ancak bu bir zorunluluk değildir ve kişi bu uygulamayı istemiyorsa doktoru ile mutlaka görüşmeli sürece dair bilgi sahibi olmalı ve kararını kendisi vermelidir.

Ülkemizde doktorların epizyotomi tercihi %80’li oranlara sahip olduğu için bu durum bir tabu olmamalı ve konuşulmalıdır. Çok doğum yapmış kadınlarda ise gözle görülmeyen yırtıklar oluşur ve bu yırtıklardan vajen içerisine idrar torbası veya kalın bağırsak bombeleşir. Bu yırtıkların cerrahi olarak onarılması gerekir.

Doç. Dr. Taner Usta

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

www.drtanerusta.com

Instagram: @drtanerusta

Facebook: @drtanerusta

YouTube-drtanerusta