Vajinal Akıntılar Ne Anlatıyor

Kadınların çoğu zaman normal karşıladığı ve bu nedenle de üzerine düşmediği akıntılar aslında büyük sorunların habercisi olabilir. Vajinada fizyolojik olarak meydana gelen akıntıların yanı sıra patolojik akıntılar da olabilir.

Fizyolojik Akıntı Nedir?

Fizyolojik akıntılar ile patolojik akıntılar birbirinden kolayca ayırt edilebilir. Fizyolojik akıntılar renksiz ve kokusuzdur. Bu akıntıların miktarı fazla olsa bile herhangi bir şekilde rahatsız edici durumlara neden olmazlar.

Fizyolojik vajinal akıntılar kaşınma ya da yanma gibi semptomlar oluşturmazlar. Bu akıntılar sağlık açısından önemlidir. Akıntılar bölgenin kaygan olmasını sağlayarak sağlıklı cinsel ilişki için zemin hazırlarken aynı zamanda vajina dudaklarında tahriş meydana gelmesini de önler. Fizyolojik akıntılar ovulasyon dönemi yaklaşırken daha koyu bir forma girerler.

Haberin Devamı

Patolojik Akıntı Nedir?

Patolojik akıntılar vajinada meydana gelen bir sorunun habercisi olarak bilinirler. Vajina iltihabi ya da rahim ağzı iltihabının semptomu olarak ortaya çıkan patolojik akınlar olduğu zaman mutlaka bir doktora gidilmesi gerekir.

Patolojik akıntılar nadiren de olsa kanseröz tümörler sebebiyle de ortaya çıkabilir. Bu akıntılar genellikle rahatsız edici bir kokuya sahip olurlar. Kıvamları koyu, renkleri de sarı, beyaz veya yeşildir.

Oldukça rahatsız edici olan akıntılar için mutlaka tedavi gerekir. Mantar, zührevi hastalıklar ve çeşitli bakteriler de patolojik akıntılara neden olurlar.

Akıntıları Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

Akıntıları önlemek için mutlaka genital hijyene önem verilmelidir. Ancak bunu yaparken vajinanın içini yıkamamak, bölgenin pH değerini değiştirecek kozmetikler kullanmamak gerekir.

Genital sprey, parfüm ya da krem gibi ürünler; parfümlü pedler ya da tamponlar kesinlikle tercih edilmemelidir. Pamuklu iç çamaşırı kullanılmalı, çok dar iç çamaşırı, pantolon ya da şort giyilmemelidir.

İç çamaşırını günlük olarak değiştirmek, ıslak mayo ile oturmamak, genel tuvalet hijyenine özen göstermek vajinal akıntılardan korunmak için alınması gereken önlemlerdir.

Haberin Devamı

Bu önlemlerin dışında her kadının altı ayda bir jinekolojik muayene olması ve düzenli olarak smear testi yaptırması da hem genel sağlık hem de olası bir hastalığın erken teşhisi açısından oldukça önemlidir.

Doç. Dr. Taner Usta

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

www.drtanerusta.com

Instagram: @drtanerusta

Facebook: @drtanerusta

YouTube-drtanerusta