Pelvik tabanda yer alan kasların ve bağların herhangi bir nedenden dolayı zayıflaması ve rahim için gerekli olan desteği verememesi sonucunda ortaya 'rahim sarkması' adı verilen rahatsızlık ortaya çıkar. Bu destekten yoksun kalan rahim giderek vajinaya doğru kayar ve bazı durumlarda vajinadan dışarıya çıkar.
Özellikle birden fazla normal doğum yapmış ya da menopoza girmiş kadınlarda sıkça görülmekle beraber rahim sarkması hemen hemen her yaştaki kadında meydana gelebilir.
Dikkat; Rahim Sarkması Birçok Durumda Yalnız Değildir. Diğer Organların Sarkması da Eşlik Edebilir!!!
Rahim sarkmasına birçok durumda mesane (idrar torbası) ve rektum (dışkının son depolandığı yer) de eşlik etmektedir. Dolayısıyla yapılan muayenede mutlaka detaylı değerlendirilmeleri gerekir. Bu detaylı değerlendirme daha sonraki tedavi sürecinin başarısını etkileyen en önemli ilk basamağını oluşturur.
Rahim sarkması şiddetine göre dört farklı evrede değerlendirilir. Hafif, orta, şiddetli ve aşırı derecede sarkma evreleri belirtileri ve şikayetleri ile jinekolojik muayene ile birbirlerinden kolay bir şekilde ayrılır. Günümüzde robotik cerrahi ile gerçekleştirilen operasyonlar sayesinde rahim sarkması tamamen tedavi edilebilir.
Rahim Sarkmasının Belirtileri
Birinci derece (başlangıç) sarkmalar genellikle herhangi bir belirti göstermez. Sıklıkla normal doğum yapmış kadınlarda görülür. Ancak orta dereceli sarkmalar ile birlikte belirtiler ortaya çıkmaya başlar. En sık görülen belirtiler arasında pelvis bölgesinde ağırlık hissi, vajinadan dışarı kitle şeklinde organların çıkması ve bazı hastalar da da idrar kaçırma yer alır.
Rahim Sarkması ile Birlikte Hem İdrar Kaçırma Hem de İdrar Yapamama Görülebilir!!!
Bunların yanı sıra vajinal kanama, tekrarlayan mesane enfeksiyonu, kabızlık ve cinsel ilişkide zorluk da rahim sarkmasının belirtileri arasında bulunur. Birinci derece sarkmalarda genellikle önleyici tedaviler tercih edilir. Ancak rahatsızlığın ilerlediği durumlarda cerrahi müdahale kaçınılmaz olur.
Aşırı sarkma evresinde ise rahmin çıkarıldığı histerektomi uygulaması gerçekleştirilir. Bu uygulama son yıllarda robotik cerrahi ile beraber kolay bir şekilde yapılabilir.
Robotik Cerrahi Operasyonu
Günümüzde histerektomi operasyonu için robotik cerrahi en sık tercih edilen yöntemler arasında yer alır. Klasik laparoskopik yönteme göre üç boyutlu ve büyütülmüş görüntü sağlaması, daha hassas müdahalelerin yapılabilmesi hem doktor hem de hasta için konforlu bir ameliyat ortamı sağlaması sayesinde robotik cerrahi ile operasyon daha başarılı ve kısa sürede gerçekleştirilebilir.
Rahim Sarkmasında İlle de Rahmi Almak mı Gerekir?
Rahim sarkması için illa ki rahimin alınması gerekmez. Rahimi almadan rahim karın içerisinde ki sağlam bağlara asılarak rahim sarkması tedavi edilebilir. Çok ince detayları olan bu zor operasyonlar robotik cerrahi ile daha kolay yapılabilir.
Ayrıca robotik cerrahi ile operasyonun küçük bir kesiden yapılması hastanın hastanede kalış süresini ve operasyon sonrası iyileşme süresini de önemli ölçüde düşürür.
Robotik cerrahi müdahale ile hastaya mümkün olan minimum seviyede müdahalede bulunulduğu için operasyon esnasında çevre dokulara hasar verme riski ve operasyon sonrası bölgede komplikasyon oluşma riski çok azalır.
Doç. Dr. Taner Usta
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı