Rahim sarkması, özellikle hafifse, çeşitli egzersizler ile önlenebilen veya en azından ilerlemesi engellenebilen bir sorun olması sebebiyle kişilerin belirtilerini yakından takip etmesi tedavi süreci açısından çok önemlidir.
Hafif dereceli rahim sarkması sorunları kegel egzersizleri ile geriletilebilir. Ancak orta veya ileri seviyede rahim sarkması durumunda mutlaka cerrahi müdahale gerekir.
Bundan dolayı rahim sarkması olma ihtimali olan adayların mutlaka egzersizlerini yapması ve durumlarını kontrol altında tutması gerekir.
Kilolarınız Başınıza Dert Olmasın
Rahim sarkmasının nasıl meydana geldiği araştırıldığında genellikle vajinal doğum (normal doğum) yapan, kilolu bebek doğuran, zor doğum yapan veya müdahaleli doğum hikayesi olan kadınların risk altında olduğu görülür. Oysa aşırı kilolu kadınlar da risk altında oldukları unutmamalı.
Aşırı kilo, idrar kaçırma başta olmak üzere çeşitli sorunlara neden olabilir. Kişinin sahip olduğu fazla kilolar karın içerisinde oluşan basıncı arttırır.
Bu durum pelvik kasların zamanla zayıflaması anlamına gelir. Kaslarda meydana gelen zayıflıklar sonucunda rahim sarkması ve mesane sarkması gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Rahim Sarkmasının Başlıca Nedenleri
Bahsettiğimiz gibi aşırı kilo rahim sarkması oluşumunu tetikleyen bir sorundur. Bunun yanı sıra yaşlanma, genetik faktörler, çoklu doğum, çok sayıda normal doğum, bebeğin anneye kıyasla büyük olması, müzmin kabızlık, uzun süren öksürük rahim sarkmasına neden olabilir.
Bundan dolayı kişiler rahim sarkmasına karşı tetikte olmalılar. Hiç doğum yapmamış bir kadında bile ortaya çıkabilen rahim sarkması, kişinin yaşam kalitesini doğrudan olumsuz şekilde etkileyeceğinden mutlaka dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
Rahim Sarkması Belirtilerine Kulak Verin
Kabızlık, rahim sarkmasının en önemli belirtisidir. Ayrıca rahim sarkmasının nedeni de olabilen kabızlık sorunu uzun süre devam ettiği zaman bir uzmana görünmek gerekir.
Uzun süreli kabızlık sorunu yüzünden doktora başvurmak henüz oluşma aşamasındaki rahim sarkmasından kişiyi koruyacak önlemlerin alınmasını sağlayabilir ya da başlangıç safhasındaki rahim sarkmasının teşhis edilmesi ile kolayca tedavinin başlatılmasına yardımcı olur.
Vajinadan kitle sarkması rahim sarkmasının ileri boyuttaki belirtileri arasında yer alır. Bunun yanı sıra idrar kaçırma, dışkı kaçırma, cinsel ilişki esnasında meydana gelen ağrı ve buna bağlı oluşan cinsel isteksizlik, gaz kaçırma gibi belirtiler de rahim sarkmasını işaret eder.
Rahim sarkmasının başlangıç aşamasında kasık bölgesinde bir basınç hissi meydana gelir. Bu durumlarda mutlaka uzmana görünmek gerekir.
Doç. Dr. Taner Usta
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı