Laparoskopi tekniği, karın boşluğuna kamera ile girilerek yapılan bir operasyon türüdür. Bu teknik sayesinde çok daha konforlu ve kolay operasyonlar gerçekleştiriliyor. Laparoskopi ile kistlerin alınması hastalar için daha kısa süre hastanede kalma, daha az ağrı çekme ve daha az kan kaybı gibi avantajları yer alıyor.
Kist Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Yumurtalıkta bulunan kistler çoğu zaman yumurtalık dokusundan sıyrılarak rahatlıkla alınabilir. Operasyon genellikle kişinin göbek deliğinden açılan ufak bir kesiden içeri gönderilen boru ile başlatılır. İçeri gönderilen boru karın boşluğuna gider. Bu boru içerinden karın içerisine gaz verilerek karın boşluğu şişirilir. Yine aynı boru içerisinden kamera ile karın içi organlar görüntülenir. Bu sayede operasyon rahat bir şekilde gerçekleştirilebilir. Operasyonun devamlılığı için ikinci veya üçüncü delikler açılabilir.
Kistlerin Boyutu ve Yeri Çok Önemli
Laparoskopik cerrahinin tercih edilebilmesi için kistlerin boyutu ve yeri de çok önemli. Bazı durumlarda kistin tamamen sıyrılması mümkün olmayabilir ya da yumurtalık dokusunun da kist ile beraber alınması gerekebilir.
Operasyonların Riskleri Nelerdir?
Laparoskopi ile yapılan operasyonlar da pek çok ameliyat gibi genel anestezi altında yapılmaktadır. Bu nedenle de operasyon ne kadar konforlu olursa olsun anesteziye bağlı olarak meydana gelen sorunlar ortaya çıkabilir.
Operasyon sonrasında kişinin uyanma odasında kalması ve doktor kontrolleri yapıldıktan sonra gerekli görülürse bir gün hastanede kalması gerekebilir. Tanı koyulmak için yapılan laparoskopik işlemlerde hastalar aynı gün içerisinde taburcu olurken kist çıkarma operasyonları sonrasında bir ya da iki gece hastanede kalınması gerekebilir.
Teknik Değişikliğine Gidilebilir
Laparoskopi ile kist alma operasyonuna karar verilmiş olsa da bazı durumlarda cerrahlar operasyon sırasında teknik değiştirebilirler. Bu nedenle operasyona açık teknik ile devam edilebilir. Bu yöntem değişikliği hastanın fiziksel durumu, sağlığı ve operasyonun ihtiyaçları doğrultusunda yapılabilir.
Doç. Dr. Taner Usta
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı