Enfeksiyon Riski Düşük 3 Boyutlu Ameliyat

2005 yılında Da Vinci cerrahi sisteminin jinekolojik hastalıklarda kullanılması için FDA onayı aldıktan sonra robotik destekli minimal invaziv operasyonlar dünyada büyük bir hızla yayılmaya başladı.

Konvansiyonel laparoskopik operasyonlara benzer bir şekilde robotik cerrahi gelişmiş perioperatif sonuçları ile beraber hastanın operasyon sonrasında hastanede kalma süresinde düşüş ve daha kaliteli bir iyileşme süreci elde edilir.

Robotik cerrahi klasik laparoskopik yöntemde kısıtlı olan iki boyutlu görüş, kamera hassasiyeti, laparoskopik enstrümanlar için kısıtlı hareket alanı ve cerrahın kötü ergonomik pozisyonu gibi durumları önemli ölçüde geliştirir. Robot destekli bu yaklaşımda bunlarla beraber hastanın ameliyat süresince ya da sonrasında komplikasyon yaşama riskini de minimum seviyeye indirir.

Haberin Devamı

Enfeksiyon Riski Minimum

Yapılan araştırmalara göre robot destekli operasyonların açık yöntemlere göre pek çok avantajı bulunuyor. Robotik cerrahi yönteminde daha az kan kaybı oluşur, bu da ameliyat sırasında hastanın kan ihtiyacını düşürür.

Ayrıca derin toplar damar pıhtılaşması, enfeksiyon, lenfosel, hematom ve anastomoz kaçağı gibi komplikasyonların görülme oranı açık operasyonlara ve laparoskopik operasyonlara göre çok daha düşüktür. Operasyon için açılan kesinin çok küçük olması ve minimal invaziv şeklinde hastaya minimum müdahale edilmesi sayesinde kanama ya da enfeksiyon gibi yaşanabilecek olumsuz durumların önüne rahat bir şekilde geçilebilir.

Robotik Cerrahi ile Ameliyat Sonrası

Robotik cerrahinin tercih edildiği operasyonlarda ameliyat sonrası süreç diğer operasyonlara göre oldukça konforludur ve iyileşme kısa sürelidir. Hastanın vücuduna mümkün olan az seviyede (gereksiz müdahale ve hareket az olarak yapılmaktadır) müdahale edildiği için iyileşme süreci çok hızlı gerçekleşir.

Jinekolojik operasyonlarda gerçekleştirilen araştırmalara göre robotik cerrahi ile gerçekleştirilen operasyonların sonrasında erken ve geç dönemde ikinci seviye komplikasyon görülme oranı %2.9 olarak belirlenmiştir. İdrar yolları enfeksiyonu, pelvik enflamasyon ya da yara yeri enfeksiyonu olarak görülen bu komplikasyonlar her operasyondan sonra görülen ve antibiyotikler ile kısa sürede tedavi edilen komplikasyonlar olarak kabul edilir. Fakat oldukça az görülmektedir.

Haberin Devamı

Üçüncü seviye komplikasyonların görülme oranı ise %0.7 olarak belirtilmiştir. Bu nedenle robot yardımlı jinekolojik operasyonlar çok güvenli olarak kabul edilmektedir.

Doç. Dr. Taner Usta
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

www.drtanerusta.com

Instagram: @drtanerusta

Facebook: @drtanerusta

YouTube-drtanerusta