Kadınlarda oldukça sık görülen sorunlardan birisi olan miyomlar hiç fark edilmeden uzun yıllar boyunca var olabilirler. Kadınların yaklaşık olarak %75’i miyom sorununa sahip olduklarının farkında bile değiller.
Her dört kadından birinin hayatının bir döneminde yaşadığı problemlerden sadece biri olan miyomlar, düşünülenin aksine iyi huylu tümörler olarak karşımıza çıkıyor. Kadınlarda 35 yaşına kadar görülme sıklığı %25 civarında olan miyomlar, kısırlığa ya da düşüğe neden olabiliyor.
Tekrar eden gebelik kaybında miyomun etkisi nedir?
Miyom problemi yaşayan kadınlar arasında yapılan araştırmalara göre düşük yapma oranının çok yüksek olduğu gözlemlendi. Gebe kaldığında miyom problemi olan kadınların düşük yapma ihtimali yaklaşık olarak %40 civarında.
Miyomlar erken dönemde düşük yapma ihtimalini arttırırlar. Bunun temel nedeni ise miyomların endometriyal dokuda ve rahimde bozulmalara neden olması, hamileliğe bağlı olarak artan östrojen hormonu sebebiyle daha fazla büyümeleri ve plasenta gelişimine izin vermemeleridir.
Miyomlar düşüğe neden olduğu gibi erken doğuma da neden olabilir. Miyom yüzünden düşük yapmış kadınlar miyom tedavisinden sonra yeniden hamile kalabilirler ve çocuk sahibi olabilirler.
Peki çocuk sahibi olmaya engel mi?
Miyomlar bulundukları yerler sebebiyle döllenmiş yumurtanın rahimde tutunmasına engel olabilirler. Böyle durumlarda da hamile kalmak maalesef mümkün olmaz.
Büyüyen miyomlar zamanla yumurtalık kanallarına baskı uygularlar. Bu da sperm hücrelerinin yumurta hücresine ulaşmasını engeller ya da zorlaştırır. Yapılan araştırmalara göre çocuk sahibi olamayan kadınların %3’ünde bu sorunun nedeninin miyomlar olduğu görülmüştür.
Miyom belirtileri nelerdir?
Bir kadının miyom problemi olup olmadığını ciddi belirtiler olmadan anlaması imkansızdır. Sadece düzenli olarak yapılan jinekolojik muayene sayesinde miyomlar henüz küçükken ortaya çıkarılır.
Eğer rutin kontroller aksatılıyorsa regl döneminde normalden fazla kanama, iki regl dönemi arasında lekelenme ya da kanama, karın ağrısı, regl döneminde şiddetli ağrı, cinsel ilişki sonrasında kanama, sık idrara çıkma, makatta baskı ve kabızlık gibi tekrarlayan sorunlar miyom belirtileri olarak değerlendirilebilir.
Bu durumlardan bir tanesi bile fark edildiğinde doktor kontrolüne gitmek ve miyomların neden olabileceği sorunların önüne hızlıca geçmek gerekir.
Doç. Dr. Taner Usta
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı