05.03.2021 - 15:58 | Son Güncellenme:
Hasar görmüş bir diz eklemi ağrı veren rahatsız edici bir sorundur. Erken ya da geç yaşta Gonartroz ile karşılaşılabilir. Ancak kireçlenme çoğunlukla 50’li yaşlarda başlar ve yavaş ilerleyerek ciddi problemlere yol açabilmektedir.
Diz Kireçlenmesi (Gonartroz) Nedir?
Diz kıkırdağı, diz ekleminde pürüzsüz bir yüzey oluşturarak hareket sağlayan dokudur. Kıkırdak dokusu hasarı için kendi kendini iyileştirme kapasitesi zayıftır. Gonartroz nedir kısaca; diz kıkırdak yapısının çeşitli nedenlerle bozulması ve zayıflamasıdır.
Diz Kireçlenmesinin Belirtileri Nelerdir?
Özellikle 50 yaş üstü hastalarda diz ağrısı, hareket kısıtlılığı, diz deformitesi (O-bacak), egzersiz sırasında diz gürültüsü, merdiven inip çıkarken artan ağrı gibi rahatsızlık belirtileri ortaya çıkabilir.
Diz Kireçlenmesinin Nedenleri
● Romatizmal hastalıklar
● Yaşlanma
● Hemofili
● Enfeksiyon
● Lupus, gut vb. inflamatuar hastalıklar
Diz Kireçlenmesinin Tanısı Nasıl Konur?
Hastanın fizik muayenesinde diz ekleminde hassasiyet olup olmadığı, kıkırdak kaybı, eklem yüzeyinin bozulması ve osteofitlerin (kemik çıkıntıları) neden olduğu diz eklem boşluğunun daralması ile tanı konur.
Diz Kireçlenmesinde Tedavi Yöntemleri
Tedavi yöntemleri yaşa, beklentilere, ana şikayetin ciddiyetine, kireçlenmenin nedeni ve derecesine göre değişir. Hasta gençse ve erken kireçlenme rahatsızlığı henüz gelişmediyse, öncelikle cerrahi olmayan tedavi önerilir. Hasta fazla kilolu ise kilo vermesi tavsiye edilir. Ağır işlerden uzak durmaları, merdiven veya yokuş tırmanmamaları istenir. Özellikle uyluk kaslarını güçlendirmek için egzersiz tedavisi önerilir. Ağrı kesici (NSAID) ilaçlar, buz tedavisi ve diz içi ilaçların (hyaluronik asit, PRP, kök hücreler) kullanılması önerilir.
Diz Kireçlenmesinde Cerrahi Tedavi Yöntemleri
Artroskopi
Bu yöntem, dizin patolojik durumunu belirlemek ve diz eklemini tamamen açmak zorunda kalmadan iki küçük delik yardımı ile tedavi etmek için tasarlanmıştır. Kireçlenme tedavisinde kullanıldığında hastaya geçici bir iyileşme sağlayabileceği ve daha sonra rahatsızlığın tekrar ortaya çıkabileceği literatürde gösterilmiştir.
Yüksek Tibial Osteotomi
Bu, 65 yaşın altındaki hastalarda diz ekleminin iç yüzeyini içeren kireçlenme tedavisidir. Bu tedavinin amacı dizin yükleme düzlemini dışa doğru hareket ettirerek diz içindeki basıncı azaltmak, böylece kireçlenme sürecini yavaşlatmaktır. Tedaviden sonra kemik iyileştikten sonra hasta dizde ağırlaşabilir.
Tek Taraflı (Unikondiler) Diz Protezi
Bu, kıkırdağa, özellikle diz ekleminin iç yüzeyine uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavinin amacı sadece diz ekleminin iç tarafında bulunan hasarlı kıkırdağı implant ile değiştirmek ve ağrısız ve hareketli bir diz eklemi oluşturmaktır. Ameliyattan sonraki ikinci gün hasta hareket etmeye ve dizine baskı uygulamaya başlayabilir.