Demir eksikliği Türkiye’de, özellikle kadınlarda sıklıkla rastladığımız bir hastalıktır. Kadınlarda daha yaygın olmasının nedeni genellikle adet kanamaları ve gebeliktir. Bir diğer risk grubu ise çocuklardır. Demir eksikliği beraberinde yorgunluk, nefes darlığı, sinirlilik hali, konsantrasyon eksikliği, tırnak kırılması, ciltte solgunluk ve iştah değişiklikleri getirir. Genellikle iştahsızlık ve toprak aşerme görülür. Bu gibi semptomların yanı sıra demir eksikliği kilo vermeyi de zorlaştırabilir.
Kuru kayısı, kuru üzüm, yumurta, kırmızı et, balık, pekmez, hurma, fındık, badem, kuru baklagiller, kabak çekirdeği başlıca demir kaynaklarıdır. Çay kahve tüketimi demir emilimini engellerken, C vitamini demir emilimini destekler. Bu nedenle demirden zengin besinleri tüketirken çay kahve tüketimini sınırlamalı, C vitamininden zengin besinlere yer vermeliyiz.
· Et ürünleri yanında salata, yeşil yapraklı sebzeler tüketmek
· Fındık, badem gibi kuruyemişlerin yanında kivi gibi C vitamininden zengin besinler tüketmek
· Yumurta tüketirken yanına yeşillik eklemek demirden daha çok faydalanabilmek için ideal seçeneklerdir.
Dyt. Seba SARITEPE