Bayram demek keyifli kalabalık aile sohbetleri, eşsiz sofralar demek. Peki bu sofraları keyifli olduğu kadar da sağlıklı hale getirsek şahane olmaz mı:) İşte tüyolar.
Güne kahvaltı ile başlayın. Ana öğünleri atlamayın. Diğer öğünlerin yoğun olacağını varsayarak hafif bir kahvaltı yapın. Bir dilim peynir,yumurta, bol yeşillik ve birkaç dilim ekmekle kahvaltınızı yapabilirsiniz.
Gün içinde uzun süre aç kalmayın, ayran/ süt/yoğurt ya da kuruyemiş-meyve ile öğünler arasında pratik bir ara öğün yapabilirsiniz. Bu sayede uzun süre aç kalıp sonrasında gelen fazla yemelerinizi de önlemiş olursunuz.
Eti fazla kaçırdıysanız diğer öğünde zeytinyağlı sebze yemeklerini tercih edin.
Hamur işi ve tatlı tüketimini kontrol edemediyseniz diğer öğünlerde salata, çorba, sebze ve yoğurt ile hafif öğünler yapmaya çalışın.
Yemeklerin yanına asitli, gazlı içecekler yerine ayran/yoğurt/cacık tercih edin.
Misafirlerinize bu bayram şerbetli tatlılar yerine sütlü/meyveli tatlılar,dondurma ikram edin.
Masalarınızda çikolata yerine kuru meyve ve kuruyemiş tabaklarınız olsun.
İkramlarınız büyük tabaklarda doyasıya öğünler yerine tadımlık minik öğünler olsun.
Ziyaretlerde doyasıya yemek yerine minik ara öğünler yaptığınızı varsayın.
Tatlılarınızı sevdiklerinizle paylaşın, bu sayede hem dilediğiniz besini tüketmiş hem de porsiyon kontrolünü sağlamış olursunuz.
Su tüketmeyi unutmayın. En az 2-2.5 litre su tüketin.
Yemekleri fazla kaçırdıysanız aktif olun. Merdiven kullanın, gideceğiniz yere yürümeyi deneyin.Yapabiliyorsanız açık havada çıkıp 1 saat yürüyüş yapın.
Kalp-damar hastalığı, diyabet, böbrek ve tansiyon gibi sorunlarınız varsa bu süreç için ilaç kullanımınızı mutlaka doktorunuzla görüşün, tatlı ve hamur işi tüketiminizi minimize edin.
Hepinize sevdiklerinizle keyifli ve huzurlu bir bayram diliyorum:)
Diyetisyen Fatma Gönen
www.fatmagonen.com
Instagram: fatmagonenn
Facebook: dytfatmagonen
Twitter: dytfatmagonen