Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Londra’da New Bond Street’teki Sotheby’s bayrağı günlerdir parçalara ayrılmış durumda. Nedeni basit, tam üç yıl önce bu zamanlarda Banksy’nin ‘Kırmızı Balonlu Kız’ adlı eseri Sotheby’s müzayede evinde 1 milyon 100 bin sterlin’e (yaklaşık 14 milyon TL) satılmış ve satışın hemen ardından eser kendini parçalara ayırmıştı.
Tuvalin alt yarısı kalın kenarlı çerçeveye gizlenmiş doğrama mekanizması tarafından lime lime edilmiş ve geriye sadece beyaz fon üzerinde tek bir kırmızı balon olan kısım kalmıştı.
‘Kırmızı Balonlu Kız’ın kendisini parçalayışı izleyicileri şaşkına çevirmiş, Banksy de bu anın video’sunu Instagram sayfasından Picasso’nun “Yok etme dürtüsü de yaratıcı bir dürtüdür” alıntısıyla paylaşmıştı.
Video’nun altına düştüğü notta ise “Birkaç yıl önce, bir gün açık arttırmada satılması ihtimaline karşı tablonun içine gizlice bir kağıt imha makinesi yerleştirmiştim” diye açıklama yapmıştı. Ayrıca, Banksy, olaydan birkaç gün sonra eserin aslında tamamen parçalara ayrılmasını hedeflediğini ancak işlerin yolunda gitmediğini belirtmişti. Banksy’nin ‘Kırmızı Balonlu Kız’ adlı eserini 1 milyon 100 bin sterlin’e satın alan koleksiyoner, eserin kendini parçalara ayırmasına rağmen alış işlemini gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Değeri üç yılda 19 katına çıktı

Sotheby’s, Avrupalı koleksiyonerin eserin artık sanat tarihine damga vurduğunu düşündüğü için alış işlemini gerçekleştirmeye karar verdiğini duyurdu. İsmi açıklanmayan koleksiyonerin, “İlk başta şoke oldum, ama daha sonra kendi sanat tarihi eserime sahip olacağımı anladım” dediği bildirildi. Oysa o zaman hukuk uzmanları çıkıp eser satıldıktan sonra esere zarar verdiği gerekçesiyle Banksy’nin cezalandırılabileceğini söylüyordu. Ancak Sotheby’s’in Avrupa Çağdaş Sanat Bölümü Müdürü Alex Branczik de ısrarla “Banksy eseri yok etmedi, yeni bir eser yarattı” diyordu.
İşte bu yeni eserin adı ‘Love is in the Bin’ (Çöpteki Aşk) oldu.
Şimdi ise yeni eserin sadece üç yıl sonra 18.6 milyon sterlin’e (yaklaşık 234 milyon TL) satılması çok acayip.
Bu kadarını çağdaş sant dünyası da Sotheby’s de Banksy de beklemiyordu!

Haberin Devamı

‘Oyun Değiştiren’ ile rekor kırmıştı

Banksy’nin geçtiğimiz yıl pandemi sırasında ‘Game Changer’ başlıklı süperkahraman figürlerini bir kenara bırakıp sağlık çalışanları figürleriyle oynayan çocuk yağlı boya resmi tam 16.8 milyon sterlin’e (yaklaşık 211 milyon TL) satılarak rekor kırdı ve tüm para İngiltere’de bir üniversite hastanesine bağışlandı.
Ayrıca pandemi sırasında Londra metrosunda koronavirüs temalı çizimler yaptı, bir resimde bir kemirgeni hapşırırken, bir diğerinde ise antibakteriyel jel sürerken çizdi.
Instagram hesabından koruyucu kıyafetler ve sprey boyayla metroya binerek vagona resim yaptığı görüntüleri de paylaştı.
Ama ne yazık ki metrodaki temizlik görevlileri ne kadar değerli bir sanatçının eseri olduğunu bilmeden çizimleri temizlediler, bu durumda Londra Belediyesi ve halkı Banksy’ye tekrar metroda resim yapması çağrısında bulundu.
Daha sonra ise Banksy, göçmen kriziyle ilgili üç eserini Bethlehem’de bir hastane için 1 milyon dolar’dan fazla yardım toplamak amacıyla Sotheby’s’in ‘Rembrandt to Richter’ başlıklı açık artırmasında satışa çıkardı.
Turuncu can yeleklerinin karaya vurduğu ‘Akdeniz Manzarası 2017’ adlı seriden elde edilen gelir, Kudüs’te bulunan Bethlehem Hastanesi’ne bağışlandı.