04.06.2018 - 10:42 | Son Güncellenme:
Diş törpüleme işlemi oldukça yaygın yapılan ve gerekli görüldüğünde oldukça fayda sağlayan bir yöntemdir. Dişin rengi ve görüntüsü estetik açıdan oldukça önemlidir. Bu nedenden dolayı da diş yapısı bozuk olan bireyler tarafından çeşitli yöntemler uygulamaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi de diş törpüleme yöntemidir. Diş törpüleme işlemi dişe zarar verir mi, diş törpüleme neden yapılır, diş törpüleme acıtır mı gibi, en çok merak edilen soruları sizler için araştırıp bir araya getirdik. İşte diş törpüleme ile alakalı tüm bilinmeyenler…
Diş törpüleme nedir?
Diş törpüleme işlemi ağız içerisinde bulunan dişlerin, belli başlı çıkan sorunlar karşısında aşındırma yönteminin uygulanmasına denir. Diş törpüleme işlemi dişte bir kırık meydana geldiğinde, diş üzerinde meydana gelen sararma veya lekelenme gibi sorunlar karşısında da yapılabilir. Diş törpüleme işlemi genellikle yetişkinlerde yapılabilen bir eylemdir. Diş törpüleme işlemi yetişkinlerde cerrahi bir müdahale gerektiren bir iştir. Yetişkinlerde diş törpüleme işlemi genellikle uzun veya büyük olan dişin, kısaltılması amacı ile kullanılmaktadır.
Diş törpüleme işlemi çoğu zaman dişlerinden dolayı konuşurken zorlanan kişiler tarafından, dişleri dolayısıyla ağzında kesikler oluşan kişiler tarafından da sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.
Diş törpüleme, genellikle diş üzerinde bulunan mine tabakasının aşındırılması ile yapılır böylece dişten 1 mm hatta 1,5 mm alabilmek mümkündür. Daha fazla aşındırma işlemi yapılması dişte çeşitli hassasiyetlere sebep olabilir.
Diş törpüleme işlemi neden yapılmaktadır?
Diş törpüleme işlemi, diş trpüleme işlemi genel olarak yetişkin bireylerde yapılmaktadır. Çocuklarda yeni dişin çkıp yerine başka bir diş geleceği için diş törpüleme işlemine gerek duyulmaz. Yetişkinlerin dişinde müdahale olmadan düzelme şansı bulunmadığı için genellikle diş doktorları tarafından işlem yapılması gerekmektedir.
Diş törpüleme işlemi genellikle şu nedenlerden dolayı gerek görülmektedir:
1- Dişlerde meydana gelen yamukluklar
2- Dişlerin ağız yapısına büyük gelmesi
3- Dişlerde bulunan, rahatsız eden pütürlükler
4- Dişlerin bazılarının kırılmış olması ve ağız içerisinde kesiklikler meydana getirmesi
5- Diş boylarında bulunan orantısızlıklar
6- Dişlere porselen kaplama yapılması
Diş törpüleme işlemi acıtır mı?
Diş törpüleme işlemi lokal anestezi işlemi ile yapıldığından herhangi bir acı meydana getirmez.
Diş törpüleme, dişe zarar verir mi?
Diş törpüleme işlemi diş doktorları tarafından uygun görüldüğü takdirde uygulanmalıdır. Aksi takdirde dişte hasar ve diş kaybının meydana gelmesine neden olabilir.
Ayrıca diş törpülemeyi doktorlar mecbur kalmadıkça tüm dişlere uygulamazlar. Diş törpüleme aynı zamanda, dolgulu ve çürük dişlere uygulanmaz.
Diş törpüleme işlemi gerek örülmediğinde yaptırılması tavsiye edilmeyen bir işlemdir. Diş törpüleme işlemi diş minesine zarar verdiğinden, dişler için faydalı olmayacaktır.
Diş törpüleme işlemi sonucunda dişler daha hassas bir hale gelecektir.
Diş törpüleme işlemi zorunlu olarak uygulanması gereken bir işlemse bu işlemden en az zarar görecek şekilde doktordan fikir almak gerekebilir.
Dişi törpüleme işleminden sonra nelere dikkat edilmelidir?
1- Sert bir cisim yenmemelidir.
2- Dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır. Aksi takdirde daha çabuk sararabilir.
3- Dişleri kuvvetlendirici macunlar kullanılmalı, yeterli kalsiyum, mineral, demir ve fosfor vücuda alınmalıdır.