05.05.2021 - 17:05 | Son Güncellenme:
Dış kulak iltihabı; kulağın dış kulak yolu şeklinde isimlendirilen kısmında meydana gelen iltihap kökenli bir durum olarak tanımlanabilir. Dış kulak; kulak zarı işe kulak kepçesi arasında olan bölüme denir. Bu durum tıp dilinde; Otitis Externa şeklinde isimlendirilmiştir. Yüzücü kulağı olarak da bilinen bu hastalık, yüzücülerde çok fazla görülmesinden ötürü bu şekilde anılıştır. Semptomlar, rahatsızlığın düzeyine göre değişmektedir. Hafif olan belirtiler; berrak, kokusu olmayan akıntı, kaşıntı gibi belirtilerdir. Tedavisinde ise iltihabın kaynağına göre değişik içeriklere sahip olan damlalar kullanılmaktadır.
Dış Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Dış kulak iltihabında meydana gelen semptomlar genel olarak hafif seyreder. Fakat hastalığın tedavi edilmemesi ya da başka yerlere yayılması durumunda çok daha ciddi semptomlarla karşı karşıya kalınabilir. Genel olarak rahatsızlığın durumuna göre hafif, orta ve ileri derece olarak gruplandırılmaktadır. Dış kulak iltihabı belirtileri sırasıyla;
Hafif Belirtiler:
- Hafif derecede kızarma,
- Dış kulakta kaşıntı,
- Kulaktan kokusuz ve berrak bir akıntının varlığı,
- Kulak kepçesini çekerken çoğalan rahatsızlık hissi şeklinde sıralanabilir.
Orta Derecedeki Belirtiler:
- İrin akıntısının varlığı,
- Kulaktan çok fazla gelen akıntı,
- Kulak kanalında kaşıntının yoğun olması,
- Ağrı artışı,
- Kızarıklığın artışı,
- Dış kulakta gelişen şişmeye bağlı olarak kulakta dolgunluk hissetme,
- İşitmenin azalması,
- Kulakta tıkanma şeklinde sıralanabilir.
İleri Derecedeki Belirtiler:
- Ateş,
- Boyun, yüz ya da kulak etrafında yayılan şiddetli ağrının varlığı,
- Boyunda yer alan lenf bezinde şişme,
- Kulak kanalının tam anlamıyla tıkanması,
- Dış kulağın şişmesi ya da kızarması şeklinde sıralanabilir.
Dış Kulakta İltihap Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Dış kulak iltihabı semptomlarından bir ya da daha fazlasının olması halinde kulakta iltihap olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olunabilir. Bulgular hafif olsa dahi mutlaka olarak sağlık kurumuna başvurulması gerekir. Bunun nedeni iltihap ilerlediği zaman etraftaki dokulara yayılarak, daha ciddi bir hastalığa dönüşebilir. Bununla beraber bu durumun da tedavisi daha zor olacaktır. Şiddetli bir şekilde ateş ya da kulak ağrısı bulunuyorsa acilen uzman bir doktora görünmek, bireyin sağlığı açısından yararlı olacaktır.