Bin yıllardır söylenen ama nedendir bilmem en çok unutulan bir söz var sevgili okurlarım. Bu söz şudur ‘Sıhhat ağızda başlar’. Ağız vücudun dışarı açılan kapılarından biridir. Eğer ağız sağlığımız bozulursa, genel sağlığımızın bozulması için temel atılmış olur. Sindirimin ilk aşaması ağızda görülür. Diş sayımız azaldığında ilk önce midemiz, buna bağlı olarak bağırsaklarımız bozulmaya başlar. Ağız sağlığını korumak ise çok kolaydır aslında. Dişlerimiz sadece temiz tutulmak ister. Diş kayıpları yaşla beraber gelen olağan bir durum değildir. Eğer ağız bakımımızı çocukluktan beri çok iyi yapar, 6 aylık rutin diş hekimi kontrollerimizi yaptırırsak dişlerimiz bize bir ömür boyu hizmet edebilir. Burda kişiye düşen görev diş fırçalamaktır.
Peki doğru diş fırçalama nasıl olmalıdır? Gelin size adım adım anlatayım,
1- Kendimize alışkanlık haline getireceğimiz bir sıra belirleyelim. Eğer el alışkanlığımızın oturduğu bir sıra olursa her seferinde atlamadan bütün bölgelere ulaşabiliriz.
2- Belirlediğimiz sıra dahilinde, dişlerin diş etleri ile birleştiği hattı hafif ovalayıp daha sonra aşağı doğru süpürme hareketi yapalım. Bu hareketi en az 8 kez tekrarladıktan sonra bir fırça boyu ilerleyip aynı işlemi tekrarlayalım.
3- Dişlerin yanağa ve dudaklara bakan yüzeyleri, dile ve damağa bakan yüzeyleri ve çiğneyici yüzeylerinin hepsine aynı hassasiyetle ulaştığımıza emin olalım.
4- Çiğneyici yüzeyleri dairesel hareketlerle temizleyelim.
5- Doktorunuzun gerekli gördüğü, diş ipinin yeterli gelemeyeceği ara yüzeyler varsa, bu ara yüzeyleri arayüz fırçalarıyla temizleyelim.
6- Arayüz fırçası ile ulaşamadığınız alanları diş ipi ile temizleyelim.
7- Ve bu işlemleri sabah akşam olmak üzere günde iki kez tekrarlayalım.
İşte artık dişlerimiz tertemiz! Bu alışkanlığı çocukluktan edinirsek inanın bize çok az ihtiyacınız olur.
Biraz da doğru diş fırçasından bahsedeyim. Doğru diş fırçası marketlerde gördüğünüz diş fırçalarının içinde en basit tasarıma sahip olanıdır. Yani sapı düz ve fırça kıllarının kesimi düz bir fırça tercih etmeliyiz. Ayrıca fırçanın başı da ufak olsun ki ağzımızdaki en uzak köşelere rahatça ulaşabilelim.
Markette satılan yumuşak diş fırçalarından uzak duralım. Bu fırçaların temizleme etkinliği iyi olmadığı için hastalarımızın problemlerini çözmekten uzaklaştığı gibi daha ilerlemesine sebep olabilmektedir.
Herhangi bir sebeple doktorunuz yumuşak diş fırçası kullanmanızı tavsiye etti ise kıl sayısının fazla olduğu bir yumuşak diş fırçası kullanmanız daha iyi olur.
Elektirikli diş fırçaları konusunda da kendi deneyimlerimi paylaşayım. Bence temizleme etkinlikleri oldukça iyi. Ben kullanılmasında bir sakınca görmüyorum.
Diş macunu seçimine gelirsek, diş macunu temizlemede esas faktör değildir. Temizlemede esas olan fırçalama hareketinin kendisidir. Eğer ağız sağlığınız açısından özel bir durum yoksa markette gördüğünüz herhangi bir macunu kullanabilirsiniz. Beyazlatma etkinliği fazla olan veya sigara içenlere özel üretilen diş macunlarının sürekli kullanımını da tavsiye etmiyorum.
Bol gülücüklü, sağlık dolu bir hafta diliyorum hepinize. Hoşçakalın.
Dt. Neriman Karakaş
E-mail : neriman@dissanatlariakademisi.com