Bilindiği gibi yaz ayları, çocuklarımızın havuz, sokak ve oyun parklarında daha fazla vakit geçirdiği, kazaların da arttığı dönem.
Bir gün çocuğunuz kırık dişiyle karşınızda duruyorsa yapmanız gerekenler peki neler?
Öncelikle sakin olun, dişhekiminizle irtibata geçin. Bu arada temiz bir mendille dudaklardaki kanı nazikçe temizleyip, ılık suyla çocuğunuza ağzını çalkalattırın.
Kırık parçayı, ya da ağızdan fırlamış dişi bulun ve süt içinde ya da eczaneden alacağınız serum fizyolojik içinde muhafaza edin.
Mümkünse 1 saat içinde çocuğunuzu dişhekimine götürün ki ağızdan fırlamış kalıcı diş tekrar yerine konulabilsin. Gecikme, ağızdan fırlamış dişin çene kemiğine tekrar tutunmasına dezavantaj teşkil eder.
Dişhekimi travmatize olmuş bölgeyi muayene eder, çene kemiğinde kırık olup olmadığına, çevre dokular, dudak, yanak, dildeki yaralanmalara bakar, gerekli görürse röntgen çeker ve kesikler içinde yabancı cisim, diş kırığı parçaları varsa onları temizler.
Dişten ufak bir parça kırıldıysa diş dolguyla yerine yapıştırılabilir, ya da tamamen yeni dolgu yapılabilir, Eğer kırık büyükse, sinir açığa çıktıysa kanal tedavisi gerekecektir. Eğer diş tamamen ağızdan fırlamışsa ,uygun şartlarda korunmuşsa dişhekiminiz dişi yerine geri koyacaktır(reimplantasyon) ve uzun yıllar çocuğunuz kendi dişini sorunsuzca kullanır.
Bazen de dişler travma etkisiyle kemiğe gömülmektedir. Bu durumda da dişhekiminiz muayene sonunda dişi kendi haline bırakmaya ya da cerrahi, ortodontik müdahaleyle dişi yerine getirmeye karar verebilir.
Sonuç olarak paniklemeden adımları takip edip vaktinde dişhekiminize ulaştığınız takdirde çocuğunuz dişsiz kalmayacaktır.
Diş Hekimi Ezgi Tufan Eremre
Websitesi: http://ezgitufaneremre.com/
Mail: ezgi@ezgitufaneremre.com
Facebook: https://www.facebook.com/dishekimiEzgiTufanEremre/
Tel: 0532 704 46 76