16.07.2014 - 11:18 | Son Güncellenme:
Yazın aşırı su kaybı nedeniyle göz altı morluklarının belirginleştiği bir gerçek. Güneş ışınlarının da etkisiyle hissedilir derecede artış gösteren göz altı morluklarının oluşma nedeni, engellemek için neler yapılabilir, alternatif tedavi yöntemleri nelerdir? Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Ali Duman’a sorduk.
Her yaşta ortaya çıkabilen ve estetik açıdan son derece rahatsız edici bir görünüme sebep olan gözaltı morluklarının oluşumu tamamen önlenemese de, çeşitli tedavi yöntemleriyle, artmasının önüne geçmek mümkün. Kişinin görüntüsüyle ilgili, özgüven eksikliği hissetmesine yol açacak kadar önemli bir sorun olan gözaltı morlukları, cildin incelmesiyle birlikte kılcal damarların görünür hale gelmesi sonucunda meydana geliyor.
Gözaltı morluklarına neden oluşur?
Yaş ilerledikçe cilt altı kollojen dokusu azalır ve deri incelir. Bu duruma paralel olarak da gözaltı morlukları da belirginleşir. Kalıtımsal faktörlerin yanı sıra, bazı böbrek, kalp ve karaciğer rahatsızlıkları gibi fizyolojik hastalıkların da gözaltı morluklarına davetiye çıkartır. Kansızlık, uykusuzluk, sigara ve demir eksikliği gibi etkenlerin de, gözaltı morluklarını tetiklediği bilinmekte.
Gözaltı morlukları birçok kişinin psikolojisi etkileyen önemli problemlerden biri. Bu probleme sahip olan kişiler olduğundan daha yorgun ve daha uykusuz görünürler. Hatta toplum içinde aşırı yorgunluk ve bitkin görünüm madde kullanımı imajı gibi yanlış kanılara da yol açabilir. Bu yüzden birçok kadın gözaltı kapatıcıları kullanmadan ya da makyaj yapmadan dışarı çıkamaz. Sürekli kamufle etmeye çalışmak bayanlar için oldukça yorucu bir süreç aslında. Özellikle yaz aylarında denizde ve plajda kişi en doğal hali ile yer almak isterken gözlüksüz ya da kapatıcı kozmetik ürünleri olmadan toplu ortamlarda kendilerini rahat hissedemezler.
Hangi tedavi uygulayacağınıza nasıl karar veriyorsunuz?
Cildinizi hafifçe gerin. Eğer cildin gerilmesine bağlı olarak gözaltı morluğu azalıyorsa o zaman problem daha çok cilt altı damar ağının yoğun olmasıdır. Eğer gözaltı morluğu azalmıyorsa problem daha çok cildin koyu renkli olması ile ilişkilidir. Cildin durumuna göre, lazer peeling, radyo frekans ve ya dolgu uygulaması gibi alternatif tedavi yöntemleri bulunmakta. Ancak gözaltı morluğu tedavisinin temelini lazer tedavisi oluşturur.
Gözaltlarını hafifçe kalınlaştıran dolgu tekniği, lazer peeling işlemi ya da radyo frekansı ile gerçekleştirilen yüz gençleştirme seanslarını tercih ederek, kolay ve etkili bir biçimde göz çevrenizi sağlıklı bir görünüme kavuşmanız mümkün.
Daha detaya inecek olursak; CO2 fraksiyonel lazer ki bu lazer cildin tam kat yenilenmesini sağladığı için cilt renginde açılma sağlar.
ND yag Q-switch lazer ise hem cildin tonunu açar hem de cilt altındaki damar ağını azaltır.Karbon peeling yönteminde ise ciltteki melanin hücre sayısı azaltılarak cilt rengi açılır. Kimyasal peeling ile de konsantre glikolik asit ya da spot peeling ile cilt tonunu açabiliriz.
Kesin tedavi için kaç seans uygulamak gerekiyor?
Genellikle 1-2 haftalık seanslar halinde 7 seans uygulama öneriyoruz. İlk seansta CO2 fraksiyonel lazer uygulaması yapılır ve leke serumu uygulanır. Diğer 6 seansta ise sırasıyla karbon peeling, nd yag Q-switch lazer ve kimyasal peeling peş peşe uygulanır.
Uygulama sonrası ciltte herhangi bir kabuklanma ya da yara bere oluşur mu? Kişi aynı gün normal hayata dönebilir mi ?
Kişi aynı gün normal aktivitelerine ve işine dönebilir, duş alabilir.
Göz altı morlukları için bitkisel tedavi yöntemleri var mıdır?
Çay, patates ve salatalık dilimleri ile yapılan kompreslerin sorunu hafifletmeye yardımcı etkisi vardır. Bu malzemelerle yapılacak işlemde dikkat edilecek şey, malzemelerin taze ve soğuk olmasıdır.
C vitamini antioksidan etkisiyle kılcal damarları kuvvetlendirerek gözaltı morluklarını tedavi eder. Bolca tüketilmesinde fayda vardır.
Gözyaşı oluğu (Tear troush) denilen alandaki çöküntülerin pek çok kişi için önemli bir sorun. Bunun için neler yapılabilir?
Gözaltı çöküntülerinde bölgeye uygun hyalurik asit ile yapılacak gözaltı dolgusu hastalarımız için oldukça iyi sonuçlar alıyoruz. Kronik yorgun ve bitkin ifadelerin azaltılmasında önemli etkisi bulunmakta. Anestezi gerektirmeyen, lokal krem ile uygulanan bir yöntem bu. Gözaltı morluğunun azaldığını ve söz çevresinin belirgin ve ışıltılı bir görünüme kavuşur.
Ali Duman’dan Yapılması Önerilen Pratik İpuçları
? Dengeli beslen
? Günde 12 bardak su tüketimine özen göster
? Tuzu daha az kullan
? C vitamini içeren meyve ve sebze tüket
? Düzenli uyku
? Sigara ve alkolden uzak dur
? Göz çevreni her mevsimde güneş kremiyle koru
? Her sabah yüzünüzü soğuk su ile yıka
? Sabahları, birkaç adet buzun beze bir örtüye sar ve gözaltına kompres şeklinde uygula
? Göz çevresine uygulanmak üzere, K ve C vitamini içeren krem kullan