12.08.2020 - 12:06 | Son Güncellenme:
Özellikle ateşli hastalıklardan sonra görülen ve ister istemez yemek yerken ya da bir şeyler içerken acı veren bu sorundan kurtulmak düşündüğünüz kadar zor olmayabilir.
"Damak yarasına ne iyi gelir?" sorusu son zamanlarda enfeksiyonel hastalıkların artmasıyla beraber çok fazla sorulmaya başlandı. Damak yarasının muhtemel nedenleri arasında ateş, mide ağrıları veya ağız enfeksiyonları, ağız ülseri gibi nedenlerden meydana gelebilmektedir. Bunlar dışında çok sıcak tüketilen yiyecek ve içecekler, diş eti enfeksiyonları, ağız içi iltihaplanmaları ve aşırı stres de damak yarasına neden olur. Bu enfeksiyonlar, küçük lekeler veya daha büyük yaralar olarak ortaya çıktığı için acı veren ve çok can sıkıcı bir durumdur.
Damak yarası neden olur?
Damakta meydana gelen yaralar ağzın herhangi bir yerinde (dudak, diş etleri ve damak) görünebilen küçük ülserlerdir. Bu küçük şişkinlikler genellikle yüksek ateş, mide problemleri veya ağız enfeksiyonlarının sonucudur ancak diş prosedüründen sonra da ortaya çıkabilir.
Damakta meydana gelen yaraların evde bitkisel olarak tedavi edilmesi mümkündür. Ancak ağızda meydana gelen yaralar bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarına da işaret ediyor olabilir. Bu sebepten dolayı damak yarasına evde tedavi yöntemi belirlemeden önce bir uzmana danışılmasında fayda var.
Damak yarasının belirtileri nelerdir?
Bu belirtilerden birkaçı ya da hepsi sizde de varsa damak yarasına sahip olma ihtimaliniz oldukça yüksek demektir. İşte damak yarasının belirtileri...
-Damakta sancılı ağrı
-Yemek yerken ya da bir şeyler içerken hissedilen rahatsızlık
-Özellikle çok sıcak ya da soğuk yerken/içerken ağrı hissetme
-Damakta şişlik
-Damakta renk değişimi (beyazlaşma ya da kızarma)
-Ağzı rahat açamama
-Bilinen başka bir sebep yokken ateşin yükselmesi
Damak yarasına ne iyi gelir?
Damak yarasını tedavi etmek için ağız hijyenini sağlamak şarttır. Damak yarasını etkin ve bitkisel yöntemle tedavi edebilmek için size birkaç yöntem sunacağız. İşte "Damak yarasına ne iyi gelir?" sorusunun cevabı ve damak yarasına iyi gelebilecek bitkisel yöntemler…
Aloe vera
Aloe vera şüphesiz, kemik yaralarınızın medikal tedavisi için en iyi bilinen ve önerilen doğal ilaçlardan biridir. Bu bitki, ortaya çıkan genlerden kurtulabilmenizi sağlayacak birçok önemli fayda sunar, bu durumda damakta ağrılı bir yaranız varsa aloe verayı kullanabilirsiniz.
Bu ev ilaçlarını hazırlamak için aloe vera yaprakları ve ılık su kullanmalısınız. Aloe vera kristallerini bitkinin yapraklarından ayırın. Bu jeli sıcak su ile karıştırın. Her gün bu karışıma gargara yöntemi uygulayın. Aloe veranın gücü sayesinde, ağızda bulunan yaralarla hızlı bir şekilde bitirebilirsiniz.
Tuzlu su
Suyu sağlıklı bir tuz ile karıştırın ve ağzınızı bu karışımla çalkalayın. Ancak eğer dayanabileceğinizi düşünüyorsanız damakta bulunan yaraya direkt tuzla baskı uygulayabilirsiniz. Bu suyla bol bol gargara yapın.
Buz
Ağzınızda bir parça buz gezdirerek damakta meydana gelen yaraları hızlı bir şekilde geçirebilirsiniz. Bu yöntem sancınızı hafifletecektir.
Sirke
Sirke damak yaralarına karşı kullanılabilecek etkili bir alternatiftir. Sirke bir miktar su ile karıştırılarak damak için gargara suyu olarak kullanılabilir. Sirkenin haricinde kuru üzüm, anason ve bal karıştırılarak yaralara uygulanabilir.
Limon
Limon sirke gibi damak yaralarını iyileştirici özelliğe sahiptir. Limon suyu ağızda oluşan bakterilerin kısa süre içerisinde kaybolmasını sağlar.
Düzenli limon tüketimi sayesinde ağızda ve damakta yara oluşumu riski azaltılabilir.
Sumak suyu
Evde toz sumak baharatınız varsa onu da bir bardak suyun içine atıp karıştırarak gargara yapabilirsiniz. Sumak, sadece damak yarasına değil tüm ağız içi yaralarına iyi gelir.