21.07.2023 - 16:36 | Son Güncellenme:
Vücudun temel yapı taşları olan hücrelerin hastalığı olan kanser, vücuttaki normal hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi sonucu ortaya çıkıyor. Yaklaşık 200 farklı türü olan kanserden vücudun çoğu bölgesi etkilenebiliyor. Bu bölgelerden biri de cildimiz. Deri kanseri, cilt hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ve çoğalması sonucu ortaya çıkıyor ve birçok faktörden kaynaklı yaşanabiliyor. Bu faktörler arasında güneş ışığına uzun süre maruz kalma, genetik faktörler, yaşlanma ya da bağışıklık sistemi zayıflığı gibi faktörler yer alabiliyor. Diğer kanser türleri gibi deri kanseri hakkında da bazı yaygın yanlış inanışlar bulunuyor. Prof. Dr. Necmettin Akdeniz, deri kanseri hakkında doğru bilinen yanlışları tek tek sıraladı.
KÜRESEL ISINMANIN ETKİSİYLE VAKALAR ARTIŞTA
Dünya genelinde çok sık görülen kanser türlerinden biri olan deri kanserinin ülkeler arasındaki görülme sıklığı farklılık gösterse de güneşe maruz kalma düzeyi yüksek olan bölgelerde daha sık görüldüğü biliniyor. Güneşin zararlı UV ışınlarına uzun süre maruz kalmanın büyük risk oluşturduğu deri kanseri, Türkiye'nin güneşli iklimi nedeniyle coğrafyamızda önemli bir risk barındırıyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de küresel ısınmaya bağlı olarak hava sıcaklıklarının artışa geçmesi deri kanseri vakalarının artmasına sebebiyet veriyor.
Uzmanlara göre cilt kanserinden korunmak için güneş koruyucu kremler kullanmak ya da gölgede kalmak gibi önlemlerin büyük faydası var. Ayrıca düzenli olarak cilt kontrollerine gitmek de erken tanı ve tedavi için hayati önem taşıyor. Açık ten rengine sahip olmak ya da bağışıklık sisteminin zayıflığı gibi faktörlerin haricinde bazı tehlikeli kimyasal maddelere maruz kalmak da cilt kanserine yol açabilecek sebepler arasında sıralanıyor.
'YARALARIN PEŞİNE DÜŞÜLMELİ'
Deri kanseri tedavisi, kişiden kişiye ya da kanserin yayılma derecesine bağlı olarak farklılıklar gösterebiliyor. Radyoterapi, kemoterapi ya da immünoterapi gibi tedaviler en sık tercih edilen seçenekler arasında yer alıyor. Sağlığa zararlı bağımlılıkların da deri kanseri riskini artırabileceğine dikkat çeken uzmanlara göre bir kişi eğer vücudunda yara ya da lezyonlara sahipse mutlaka bunların peşine düşmeli ve doktor kontrolünde bir tedavi sürecine başlamalı. Bu takibin yapılmaması ise kişilerdeki riski giderek artırması bakımından tedavi açısından sancılı ve sıkıntılı sonuçlara sebep oluyor.
'BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN ZAYIFLIĞI DA ETKİLER'
Deri kanseriyle ilgili bazı yaygın yanlışlar olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Necmettin Akdeniz, bu yanlışların doğrularını da tek tek anlattı. Sadece güneş yanıklarının deri kanserine neden olacağı düşüncesinin doğru olmadığını söyleyen Prof. Dr. Akdeniz, "Güneş yanıkları deri kanseri riskini artırabilir ancak bunun haricinde genetik faktörler, yaşlanma, açık ten rengi ya da bağışıklık sistemi zayıflığı gibi diğer faktörler de rol oynar" diye konuştu.
'SADECE BENLER KANSERE DÖNÜŞMEZ'
Sadece benlerin kansere dönüşebileceği inancının doğru olmadığını söyleyen Prof. Dr. Necmettin Akdeniz, "Benlerin yanı sıra yaralar, lezyonlar veya normal cilt bölgeleri de kansere dönüşebilir" dedi. Solaryum kullanımının deri kanseri riskini azaltmak yerine tam tersi artırdığına da dikkat çeken Prof. Dr. Akdeniz, bu cihazların UV radyasyonu yaymasından ötürü cilt kanseri riskini artırdığının altını çizdi.
'GEÇ KALINIRSA METASTAZ MEYDANA GELİR'
Deri kanserinin yalnızca yaşlılarda görüleceği düşüncesinin doğruluk payının olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Necmettin Akdeniz, "Genç insanlarda da deri kanseri gelişebilir. Özellikle genç yetişkenlerde ve hatta çocuklarda bile görülebilir" dedi. Güneş koruyucu kullanımının deri kanserini tamamen engelleyemeyeceğini belirten Prof. Dr. Akdeniz, "Diğer korunma yöntemleriyle birlikte kullanılması gerekli" diye konuştu. Kanserli bölgeye bıçak değdirmenin ya da ameliyat olmanın bu bölgenin yayılmasına neden olacağının da bir yanlış düşünce olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akdeniz, "Geç kalındığında yayılım yani metastaz meydana gelir, böylelikle tedavi süreci daha da zorlaşır" diye konuştu.
Deri kanseri hakkında bilinmesi gereken 6 doğru:
- Deri kanseri sadece yaşlı insanlarda görülmez.
- Güneş koruyucu kullanmak deri kanserini tamamen engellemez.
- Kanserli bölgeye bıçak değdirmek, aldırmak ya da ameliyat olmak bu bölgenin yayılmasına neden olmaz.
- Yalnızca benler kansere dönüşmez.
- Sadece güneş yanıkları deri kanserine sebep olmaz.
- Solaryum kullanımı deri kanseri riskini artırır.