SağlıkCiğerin Sağlığımıza Faydaları Nelerdir? Ciğer Yemek Kan Yapar Mı?

Ciğerin Sağlığımıza Faydaları Nelerdir? Ciğer Yemek Kan Yapar Mı?

15.12.2020 - 16:16 | Son Güncellenme:

Gün içerisinde tükettiğimiz pek çok besinin sağlığımız açısından büyük yararı bulunmaktadır. Bunlardan birisi de ciğerdir. Hem lezzetli hem de vitamin bakımından zengin olan ciğer tüketmek pek çok hastalığı önlemekte ve vücuda oldukça yararı bulunmaktadır. Peki ciğerin sağlığımıza faydaları nelerdir? Ciğer yemek kan yapar mı? Sizlere ciğerin vücuda yararları hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Ciğerin Sağlığımıza Faydaları Nelerdir Ciğer Yemek Kan Yapar Mı

Ciğer protein, demiz, bakır ve A vitamini bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Ülkemizde çok sevilen ve sıklıkla tüketilen ciğerin faydaları saymakla bitmez. 

Haberin Devamı

 Ciğerin Sağlığıma Faydaları Nelerdir?

 Sağlığımız için ciğerin önemli bir kaynak olduğu bilinmektedir. Vitamin, mineral ve proteinler karaciğerde depolanmaktadır. Ciğer tüketmek bu anlamda tüm vitaminlerin toplanmasını sağlamaktadır. Genel olarak bakıldığında ciğerin vücudumuza faydalarını ş şekilde açıklayabiliriz:

 - Ciğer demir kaynağıdır. 

 - B12 bakımdan zengin olması nedeniyle kırmızı kan hücresi oluşumunu desteklemektedir. 

 - Ciğer tüketmek karaciğer işlevinin daha iyi olmasına yardımcı olmaktadır.

 - B vitamini bakımından zengin olan ciğer özellikle folat, metilasyon ve hücresel işlevlerden dolayı vücuda yardım eder. 

 - Bağışıklık için A vitamini sağlamaktadır. A vitamini gece görüşü için önemli bir vitamindir. Aynı zamanda kırmızı kan hücrelerinin sentezlenmesi ve genlerin düzenlenmesi gibi farklı roller oynar.

Haberin Devamı

 - Protein bakımından oldukça etkili bir besindir. 

 - Karaciğer A vitamini ve Demir ile doludur. Özellikle demir eksikliğinin belirtisi olan anemi ile mücadele ediliyor ise tüketilmesi gereken besinlerden birisi de ciğerdir.

 Ciğer Yemek Kan Yapar Mı?

 Ciğer insan vücudu için önemli bir yere sahiptir. B 12 vitamini bakımından yüksek bir besin türüdür. B12 vitamini vücutta kırmızı kan hücresi oluşumunu destekler ve hücresel fonksiyonları iyileştirir. B12 vitaminin yanı sıra B6 viyatamini, biyotin ve folat bakımından da yüksek bir besin olmaktadır. B vitaminleri folat, metilasyon ve hücresel işlevlerden dolayı vücudumuza yardım etmektedir. 

 Ciğer Nasıl Tüketilmelidir?

 Günümüzde pek çok uzman ciğerin faydalarını saymakla bitirememektedir. İçerdiği vitamin ve minerallerden dolayı her yönden faydası bulunmaktadır. Fakat ciğerin nasıl tüketilmesi gerektiği de fayda sağlaması açısından büyük önem taşımaktadır. 

 Ciğer pişirme konusunda dikkat edilmesi gereken bir besindir. Ciğerin çok fazla ısıl işlemden geçmemesi gerekir. Eğer fazla ısıl işlemden geçer ise içerdiği besin değerleri kaybolmaktadır. Bunlar dışında ciğer kızartılır iken renginin kararmaması da çok önemlidir. Ciğer kızarmasında sağlıklı bir ciğer tüketilmek istenir ise ciğerin hafif pembemsi kalması gerekmektedir. Eğer ciğerin vitamin ve minerallerinden faydalanmak istiyorsak pişirmek krallarına da dikkat etmek gerekmektedir. 

Yazarlar