10.02.2021 - 17:05 | Son Güncellenme:
Günümüzde kullanılan büyüme hormonları, iyi tanımlanmış vakalarda reçete edilen sentetik hormonlardır. Çocuklarda büyüme geriliğine yol açan bir eksikliktir.
Büyüme Hormonu Nedir?
Somatotropin olarak da adlandırılan büyüme hormonu, hipofiz bezindeki somatotropik hücreler tarafından üretilir. Hücre büyümesini ve çoğalmasını destekler. Dozajı, hipofiz fonksiyonunu değerlendirmeyi ve anormal hormon konsantrasyonu ile bağlantılı patolojileri tespit etmeyi mümkün kılar.
Tam olarak ön hipofizden salgılanırsa, büyüme hormonu glikoz seviyesi, uyku, hipotalamik hormonlar veya fiziksel aktivite gibi birçok faktörle çok güçlü bir şekilde ilişkilidir. Her durumda, bu spesifik hormon, büyüme sürecinde ve aynı zamanda çeşitli metabolik mekanizmalarda önemli bir rol oynar.
Büyüme Hormonu Nasıl Alınır?
Kandaki büyüme hormonu seviyelerinin değerlendirilmesi özellikle zordur çünkü büyük sirkadiyen varyasyonlara tabidir. Gerçekte, somatotropin, uyku evreleri sırasında baskın sekretuar tepe noktaları ile karakterizedir. Bu nedenle, ölçmek için üretimdeki artıştan hemen sonra bir kan örneği almak gerekir. Bu, bir sekresyon tepe noktası oluşturmak için stimülasyon testlerinin yapılmasının nedenidir.
Hormon kan seviyeleri bu çocuklarda ya da yetişkinlerde 5 ug/l, 3 ile ug/l 5 ile 20 ise büyüme normal olarak kabul edilir. Protein açısından zengin yiyecekler yiyerek, kahveyi kontrol altına alarak ve sigarayı bırakarak. Öte yandan şekerli yiyecekler yemek GH üretimini azaltırken hafif hipoglisemiyi sürdürür. İki haftada bir gün oruç tutmak, büyüme hormonu üretimini de uyarır. Düzenli fiziksel egzersiz de gereklidir.
Büyüme Hormonu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Büyüme hormonu laboratuvarda genetik mühendisliği yöntemleri kullanılarak sentezlenir. Sadece birkaç büyük küresel ilaç şirketi bunu üretecek araçlara sahiptir. Enjekte edilebilir formda bulunur, ancak büyüme hormonlarına dayalı bir tedavi elde etmek pahalı olabilir.
Tipik olarak, ortalamanın altında somatotropin seviyesine sahip çocuklar bodur büyümeden muzdariptir. Büyüme hormonunun aşırı üretiminin ana nedeni, hipofiz bezinde bir tümörün varlığıdır.
Aslında bu aşırı salgı, ergenlik çağından sonra bile uzun kemiklerin orantısız büyümesiyle kendini gösterir.
Aslında büyüme hormonu, iyi bir öz imaj ve pozitif bir zihin sağlayan her şeyin içinde yer alır. Vücudu sıkılaştırır ve sırtı düzleştirir, burun, çene, çene, omuz ve pelvis kaslarını geliştirir. Aynı zamanda özellikle karın bölgesindeki yağları azaltır, libido ve cinsel enerjiyi, saçların yeniden uzamasını ve renklenmesini ve cilt elastikiyetini artırır.
Belki daha az belirgin ama aynı derecede faydalı, etkileri efora karşı daha iyi direnç, daha az uzun süreli ve daha karlı uyku, dengeli kan basıncı, daha iyi görme, işitme ve beyin keskinliği ve nihayetinde bir his olarak görülebilir.
Kalıcı yorgunluk, duyguları kontrol etmede güçlük, fiziksel efordan sonra yorgunluk büyüme hormonu eksikliğinin belirtisidir.