09.12.2020 - 12:42 | Son Güncellenme:
Böğürtlen reçeli, imalatı yapıldığı gibi evlerde de çok kolay bir şekilde yapılabilir bir kahvaltılık çeşididir. Doğal olarak elde edilen böğürtlenlerden yapılan reçellerin insan vücuduna da büyük faydaları bulunmaktadır.
Böğürtlen Reçelinin Faydaları Nelerdir?
Böğürtlen reçeli, düzenli bir şekilde tüketildiğinde önemli faydaları vardır. Bu nedenle de kararında tüketilmesi gerekmektedir. Böğürtlen reçelinin faydaları ise şu şekilde sıralanabilir;
- Böğürtlen reçeli yüksek derecede c vitamini içermektedir. C vitaminin cilde çok büyük faydaları bulunmaktadır. Yağlanmayı engelleyerek sivilce oluşumunun önüne de geçer.
- Kilo vermeye yardımcı olur.
- Beyin sağlığını korur.
- DNA ve hücre hasarlarının önüne geçerek kanserli hücre oluşumunu engeller.
- Kemikler için faydalıdır bunun yanı sıra kalp sağlığını da düzenleyici bir etkiye sahiptir.
Böğürtlen Reçeli Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Böğürtlen reçelinin faydalarının yanı sıra bazı hastalıklara da iyi geldiği hem tıbbi olarak hem de deneysel şekilde ispatlanmıştır. Bu hastalıkların önüne geçilmesi için veya tedavilerinde yardımcı olarak böğürtlen reçelinin tüketilmesi sıkça tavsiye edilmektedir. Bu hastalıklar şunlardır;
- Kanser hastalığına iyi gelir. Kanser tedavisinde yardımcı olarak tüketilir.
- Kan şekeri hastalarına da tavsiye edilmektedir. Özellikle diyabet hastaları için idealdir.
- Beyin hastalıklarına ve nörolojik rahatsızlıklara iyi gelir.
- Kalp hastalıklarına da iyi gelmektedir.
- Kemik hastalıklarına özellikle kemiklerin kırılması durumunda onarım gücü bulunmaktadır.
- Mevsimsel griplerden de etkili bir şekilde koruma sağlar ve bu durumda tüketilmesi iyileşme sürecinde yardımcı olur.
Böğürtlen Reçeli Nasıl Elde Edilir ve Nasıl Tüketilmelidir?
Böğürtlen reçeli, iyice kararmış yani tam olgunlaşmış meyvelerden elde edilir. 500 gr kara böğürtlen, 500 gr şeker ve yarım limon ile böğürtlen ile yapılabilir. Böğürtlen üstüne bir kat şeker, yine bir kat böğürtlen bir kat şeker şeklinde tencereye sıralanır. Bu şekilde suyunu salması için 2 saat bekletilir. Ardından 20 - 25 dakika kaynatılır. Kaynatma işleminin ardından limon sıkılması ile birlikte yoğun bir kıvama gelmesi için beklenir. Soğumasının ardından cam kavanozlara konularak muhafaza edilir. Günün her öğününde yenilebilen bir besin olan böğürtlen reçeli genel olarak kahvaltılarda tüketilir.