Püf NoktasıBoğaza Takılan Kılçık Nasıl Çıkar? Kılçık Batması Nasıl Çıkarılır?

Boğaza Takılan Kılçık Nasıl Çıkar? Kılçık Batması Nasıl Çıkarılır?

28.05.2021 - 13:53 | Son Güncellenme:

Kılçık batması, balık keyfini bozan en olumsuz durumlardan birisidir. Toplumda balık yemek istemeyen pek çok kişinin de asıl korkusu kılçık batmasıdır. Çoğunluk kılçık batması riskinden korktuğu için balık yemeyi tercih etmiyor. Ciddi sağlık sorunlarına yol açan kılçık batması, caydırıcı bir etkiye de sahiptir. Boğaza takılan kılçık nasıl çıkar? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Boğaza Takılan Kılçık Nasıl Çıkar Kılçık Batması Nasıl Çıkarılır

 Balığın içinde bulunan vitaminler insan vücudu için çok önemli olsa da yerken dikkatli olunması gereken bir besindir.

Haberin Devamı

 Boğaza Takılan Kılçık Nasıl Çıkar? 

 Balık yerken en çok korkulan durumlardan birisi de boğaza kılçık batmasıdır. Bu durumdan korkan pek çok balık yemek istemez. Kılçık batması, ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği için özellikle de büyük kılçıkları olan balıkları yerken çok daha dikkatli olmanız gerekir. Boğaza batan kılçık nefes alıp vermeyi güçlendirirse boğaza takılan her cisimde olduğu gibi Heimlich manevrası uygulanır. 

 Küçük boylu ve tedavisi kolay olmayan kılçıklar için su içmek ya da ekmeği çiğneyerek yutmak sizi rahatlatabilir. Bu tarz işlemlerin sonuç vermemesi halinde ise, kıvamlı yiyecekler yutabilirsiniz. Batan kılçığın gitmemesi ve sizi rahatsız etmesi durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurmanız gerekir.

Haberin Devamı

 Kılçık Batması Nasıl Çıkarılır?

 Nefes alamama ve boğulma gibi durumlarda uygulanan bir teknik olan Heimlich manevrası, özellikle de yemek yerken boğazı tıkayan yiyeceklerin çıkartılması için uygulanır. Aynı zamanda 1-5 yaş grubu çocukların eline aldığı nesneleri yuttuğu zaman da uygulanan bir tekniktir. Heimlich manevrası, hayati önem taşıyan bir uygulamadır. 

 Boğaza takılan yiyecek, kılçık batması ya da yanlışlıkla yutularak boğaza takılan diğer nesneler nefes alıp vermeyi zorlaştırır. Bu nedenle de bir zaman sonra oksijen yetersizliği nedeniyle yüz morarmaya başlar. Bu gibi durumlarda müdahalede gecikilirse maruz kalan kişi bilincini kaybeder. 5 dakika içinde bu kişiye müdahale edilmezse maruz kalan kişiyi ölüme kadar götürebilir. Balık kılçığı batması durumunda nefes alıp vermekte zorluk çeken kişilere de uygulanması gerekir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar