SağlıkBöbrek Taşı Ağrısı Neden Ve Nasıl Olur? Bacağa Vurur Mu?

Böbrek Taşı Ağrısı Neden Ve Nasıl Olur? Bacağa Vurur Mu?

06.07.2022 - 14:52 | Son Güncellenme:

Böbrek taşı, kan temizlenme işlemi esnasında tuz ve mineralden meydana gelen sert tortular ile meydana gelir. Nefrolitiyazis ya da renal lithiasis adı verilir. Tek böbrekte olabilmesinin yanı sıra iki böbrekte birden de oluşabilen bir hastalık olarak bilinir. Bu hastalığın neden olduğu bir ağrı vardır ve bu ağrının doğum sancısından bile fazla bir acı verdiği bilinmektedir. Çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilen böbrek taşı taş tipine, bulunduğu konum ve taş büyüklüğüne göre tedavisi değişen bir hastalıktır. Peki, böbrek taşı neden ağrır ve nasıl bir belirti gösterir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Böbrek Taşı Ağrısı Neden Ve Nasıl Olur Bacağa Vurur Mu

Böbrek taşı, çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilen bir rahatsızlık olarak tanımlanabilir. Farklı etkiler ve belirtiler gösterebilir.

Haberin Devamı

Böbrek Taşı Ağrısı Neden ve Nasıl Olur?

Böbrek taşı ağrısının olmasına etkin olan bazı durumlar vardır. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Yetersiz sıvı almak: Vücut yeterli su almadığı zaman bu hastalığın meydana çıkma olasılığı artar. Gün içinde yeteri kadar su içmemek idrarın dışarı attığı maddeleri atamaz ve idrarı daha asidik bir hale getirir. Böyle bir durumda böbrek taşı oluşur. 
  2. Cinsiyet: Erkekler kadınlara nazaran daha fazla böbrek taşı olma olasılığı taşır.
  3. Genetik: Ailede birinde böbrek taşı olması da taş oluşumuna sebebiyet verebilir.
  4. Sindirim sistemi ile ilgili bir ameliyat geçmişi varsa risk artacak demektir. 
  5. Obez ve kilolu kişilerde oluşma olasılığı daha fazladır.
  6. Uzun süre kalsiyum takviyesi alan ve D vitamini kullanan kişilerde de taş oluşması mümkün olan bir durumdur.

 Böbrek Taşı Ağrısı Bacağa Vurur mu?

Böbrek taşının ortaya çıkardığı ağrı genel olarak bacak bölgesinde hissedilmez. Ayak ya da bacak gibi bölgelere ağrı vurması çok nadiren görülen bir durumdur. Genel olarak görülen bir böbrek ağrısında bacaklarda herhangi bir ağrı hissedilmemektedir. 

Genel olarak kaburga altında, alt karın bölgesi, böbrek bölgesinde ve kasıklarda kendini gösterebilir. Ancak bu ağrılar taş büyüklüğüne göre farklılık göstermektedir. Ağrıların yanı sıra idrarda yanma, idrar koyulaşması, üşüme ve titreme hissi, kusma ve mide bulantısı, normale nazaran daha fazla idrara çıkmak gibi durumlar görülmektedir.

Haberin Devamı

Böbrek Taşı İçin Hangi Doktora Gitmek Gerekir?

Böbrek taşı gibi bir hastalık vücutta yer alıyorsa kişi bu hastalık için Üroloji uzmanına gitmesi gerekir. Böbrek ile ilgili olan böbrek yetmezliği gibi diğer hastalıklar Nefroloji bölümü ile ilgiliyken; prostat, mesane ve böbrek taşı gibi rahatsızlıklarda Üroloji uzmanına gitmek gerekmektedir.

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar