18.02.2021 - 16:49 | Son Güncellenme:
Böbrek, insan için özellikle sindirim sisteminin sağlıklı çalışması ve vücudun yaşamsal etkinliğini sürdürebilmesi için çok önemli bir organdır. Böbreğin iltihaplanması özellikle yaşamsal kaliteyi oldukça düşürebilen bir durumdur. Bu nedenle de erken tanı ve teşhisi bu bağlamda da tedavisi oldukça büyük önem taşımaktadır.
Böbrek İltihabı Nedir?
Böbrek iltihabı temelinde bağışıklık sisteminin zayıf olması, kullanılan (özellikle kanser ilaçları ve ağır antibiyotikler) ilaçların, tüberküloz, virüsler, enfeksiyonlar nedeniyle böbreklerin tamamının ya da bir kısmının görevlerini yerine getirmemesi veya zedelenmesi aynı zamanda idrar yollarında görülen tıkanıkların ve enfeksiyonların sebep olduğu bir hastalıktır.
Böbrek iltihabı her yaş grubunda ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Genel olarak net bir şekilde belirli bir etki nedeniyle ortaya çıkmaması her yaş grubundan insanın riskli olarak görülmesine neden olmaktadır. İdrar yolunda yer alan bakterilerin zamanla çoğalması ve bu çoğalma idrar yollarında önemli tahribatlara ve tıkanıklıklara neden olur. Vücutta bir süzgeç görevi gören böbreklerin de fonksiyonlarını yerine getirmemesi böbrek iltihabının nedenleri arasında gelmektedir.
Bol bol su tüketimi ve idrarın tutulmaması böbrek iltihabı oluşmasına engel olmaktadır. Böbrek iltihabının tedavisi bulunmaktadır ancak bu tedavilerin etkili olması için erken tanı önemlidir. Böbrek iltihabı genel olarak antibiyotik ile tedavi edilmektedir. Ancak antibiyotiklerin etkisiz kaldığı durumlarda hastaneye yatırılarak gerekli ilaçların damar yolu ile verilmesi sağlanır.
Böbrek Enfeksiyonu (İltihabı) Belirtileri Nelerdir?
Böbrek iltihabı, teşhisinin erken konmasında tedavinin aşamalarında kaydedilen mesafeye oldukça büyük etki etmektedir. Bu nedenle de belirtileri halinde mutlaka doktora başvurulmalıdır. Böbrek iltihabının belirtileri ise şu şekildedir;
- Böbrek iltihabının en belirgin özelliği idrar yapmada yanma ve ağrı hissinin oluşmasıdır.
- Özellikle böbrek bölgesinde görülen ağrılar, ateş, titreme, kusma.
- Göğüs bölgesinde ve kollarda kaşıntı. Yine bu bölgelerde sıkışması ve ağrı hissi.
- Kanlı ve aşırı derecede koyu renkte idrar.
- Kanda üre ve keratin gibi maddelerin değerlerinin yüksek çıkması.
- Vücudun değişik bölgelerinde şişlik görülmesi.
- Kan basıncında ani artışlar.
- Kan yağlarında artış.
- İdrarın köpüklenmesi ve idrar miktarında belirgin azalmalar.
- İdrarın fark edilebilir bir şekilde kokulu olması.