19.03.2021 - 17:44 | Son Güncellenme:
Beyin uyuşması ve karıncalanma, kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkiler. Dikkat dağınıklığı, unutkanlık ve odaklanma problemleri ile birlikte görülen uyuşma ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Belirtiler uzun sürdüğü takdirde mutlaka hastanelerin nöroloji bölümünden randevu alınmalıdır.
Beyin Uyuşması Neden Olur?
Birçok fiziksel ve psikolojik etken beyin uyuşmasına ve karıncalanmaya yol açabilir. Stres faktörü, psikolojik etkenlerin başında geliyor. Bununla birlikte anksiyete bozukluğu bu tür psikosomatik rahatsızlıkların temel nedenleri arasında yer almaktadır.
Televizyonu yakından izlemek, uzun süre bilgisayar başında vakit geçirmek ve telefon ekranına çok yakından bakmak da kısa süreli uyuşmaya neden olabilir.
Beyin uyuşmasına neden olan diğer etkenler şu şekilde sıralanabilir:
1- Kafatasına ya da boyna alınan sert darbeler.
2- Uyku düzeninin olmaması. Örneğin gündüz uyuyup gece kalkmak. Ya da çok fazla - çok az uyumak.
3- Bağışıklık sisteminin zayıflaması ve beyne yeteri kadar oksijenin gitmemesi.
Beyinde Uyuşma Nasıl Geçer?
Beyinde uyuşma genellikle ilaçla tedavi edilir. Eğer beyne giden damarlar tıkanmış ise cerrahi müdahale gerekebilir. Bunun dışında sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklar da beyinde uyuşmaya neden olmaktadır. Bu durumda kişilerin bu zararlı alışkanlıkları bırakması ve sağlıklı beslenmesi gerekir.
Beyin Uyuşması Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?
1- Migren:
Beynin uzun süreli uyuşması, migren hastalığının erken belirtileri arasında yer alır. Özellikle abdominal ve hemiplejik migrende uyuşma ile birlikte şiddetli baş ağrısı şikayetleri görülebilir.
2- Sinüzit:
Sinüslerin tıkanmasıyla oluşan sinüzit hastalığında da halsizlik, burun tıkanıklığı, uyuşma ve karıncalanma gibi semptomlar ortaya çıkabilir.
3- Beyin Damar tıkanıklığı:
Beyin damar tıkanıklığının en sık görülen belirtileri şunlardır: Ara ara nükseden görme bozuklukları, baş ağrısı, ense ve boyunda tutulma, beyin uyuşması.