05.03.2021 - 15:37 | Son Güncellenme:
Yaşın ilerlemesi ile birlikte damar sertliği, damarların duvarında ortaya çıkan esneklik kaybı hipertansiyon, obezite, diyabet, hiperkolesterolemi gibi hastalıklar da damar tıkanıklığına neden olabilir. Bunun yanında sağlıksız beslenmek, sigara içmek ve hareketsiz yaşam da damar tıkanıklığına yol açabilir.
Beyin Damar Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?
Beyin damarı tıkanıklığında erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Beyin damarı tıkanıklıklarında kol ve bacaklarda uyuşma, kuvvet kaybı, hissizlik, konuşma sorunları, uyuşma gibi belirtiler görülür. Kalp damarı tıkanıklıklarında ise, sol kolda ağrı, göğüs ağrısı, konuşma sorunları ve uyuşukluk gibi şikayetler görülür. Tedavinin başlangıcında ise, hastaya öncelikle sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve fazla kiloların verilmesi gibi yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Aynı zamanda gerekli görülen durumlarda ise, ilaç tedavisi ve acil görülen durumlarda ise cerrahi müdahale ile tıkalı damar kolaylıkla açılabilir.
Damar Tıkanıklığı Neden Olur?
Damarlarda tıkanıklığa neden olan en önemli etken, damarların esnekliğini kaybetmesi ve iç yüzeyindeki pürüzsüzlüğün kaybolmasına yol açan ateroskleroz yani damar sertliğidir. Damar tıkanıklığına yol açan diğer faktörler ise;
Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?
Damar tıkanıklığının belirtileri, geliştiği damara göre farklı belirtiler ile kendini gösterir. Kalp damarlarında tıkanıklık meydana gelirse;
Beyin damarı ya da şah damarı tıkandığında ise
Beyin Damar Tıkanıklığı Neden Olur?
Beyin damar tıkanıklığı, genellikle damar sertliğine bağlı olarak damar içinde plak birikimi ile birlikte ortaya çıkar. Daralma ve damar tıkanıklığından ise, orta serebral, iç karotis, vertebral ve baziler arterler etkilenir. Beyin damarlarındaki tıkanıklık inmeye de neden olabilir. Bu nedenle erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Belirtileri hisseden kişi, ihmal etmeden en kısa zaman içinde doktora başvurmalıdır.