Masum hatalar kilo aldırıyor
Günlük tempo içerisinde bazı gıdaların içeriğini düşünmek hiç aklımıza gelmez hatta söz konusu sağlıklı gıdalar ise sınırsızca tüketebileceğimizi düşünürüz. Özellikle kilo kaybetmeye çalıştığımız dönemlerde girdiğimiz duraklama eğrileri gözden kaçan hataları yeniden değerlendirme süreci oluşturur.
İşte hiç farketmeden kilo aldırabilecek yiyecek ve içecekler!
Light olarak tüketilen yiyecekler
Marketten satın alırken üzerinde light ifadesi bulunan ürünler de kalori içeriği sıfır değildir. Light ürünlerin enerjisi azaltılmıştır. Daha az kalori içermesi nedeniyle sınırsızca tüketilebileceği anlamı taşımaz. Örneğin, 1 paket diyet bisküvi yaklaşık iki dilim ekmeğe eşdeğerdir. Enerji içeriği olmadığı düşünülerek bir ya da iki paket tüketildiğinde light ürün olmasına rağmen kilo artışını tetikleyecektir.
Salata sosları
Büyük porsiyonlarda yapılan ve sınırsızca zeytinyağı, nar ekşisi, mayonez, hardal, krema, soya sosu ilave edilerek tüketilen salatalar faydadan çok zarar verebilir. Bir öğünde yemeğin yanında tükettiğiniz soslu bir salatadan yaklaşık 500-600 kaloriyi hiç farketmeden alabilir ve kilo kontrolünde zorlanmaya başlayabilirsiniz. Bu nedenle salataya sos ilave ederken üç kişilik bir salata yapıyorsanız sadece üç tatlı kaşığı zeytinyağı, sınırsız sirke ve limon ilavesi ve iki-üç tatlı kaşığı nar ekşisi ilavesinin üzerine çıkmamaya çalışın.
Meyve suları ve meşrubatlar
Meyvesuyu, limonata, gazoz gibi içecekler masum görünse de içeriklerinde barındıkları şeker ile birlikte kilo artışı, kolesterol seviyesinde yükselme, karaciğer yağlanması, karın bölgesinde yağ artışı, sindirim kanalı rahatsızlıkları oluşturabilir. Yemeğin yanında enerji değerini çok da farketmeden tükettiğimiz bu tip içecekler ortalama üç-dört dilim ekmeğe eşdeğer kaloriye sahip. Bu nedenle öğünle birlikte; ayran, maden suyu ve su tüketmekte fayda var.
Atıştırmalıklar
Fındık, ceviz, badem, kaju, kuru meyve karışımları akşam öğünlerinden sonra ya da diğer ara öğünlerde tüketilen en sağlıklı ara öğün seçeneklerinden. Fakat yağ içeriği sağlıklı olmasına rağmen kalori değeri oldukça yüksek değere sahip fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumları porsiyon ölçüsüne dikkat ederek tüketmekte fayda var. Avuç ya da kase ölçüsü yerine sayarak günde 10-15 adet tercihin üzerine çıkılmamalı. Kuru meyveler ise yine vitamin, mineral ve posadan oldukça zengin olup glisemik indeks dediğimiz şeker içeriği yüksek meyvelerdir. Günlük bir ya da iki porsiyondan fazla tüketilemesi (4 adet kuru kayısı veya kuru erik veya 2 adet kuru incir gibi) gerekir.
Kremalı veya aromalı kahveler
Kahve, doğru tercihlerle değerlendirildiği süre içerisinde zihinsel fonksiyonları destekler ve yüksek antioksidan kapasiteye sahiptir. Fakat kullanılan şeker şurupları, sos ve kremalar bir kupa kahveyi yüksek kalorili bir öğüne eşdeğer olacak şekilde 400-500 kaloriye kadar çıkarabilir. Bu nedenle kahve tercihini krema ve şurup ilavesi olamadan sadece süt kullanarak yaptırmanız daha sağlıklı bir tercih olacaktır.
MELİS TORLUOĞLU
BESLENME VE DİYET UZMANI
ACIBADEM ETİLER TIP MERKEZİ