İngiliz ve Norveçli araştırmacılar yaklaşık 900.000 kişiyi içeren verileri incelediklerinde kabuklu yemişlerin sağlık üzerindeki olumlu etkilerine açıkça işaret etmektedir. Günde en az 1 avuç (20 gr) ceviz, fındık, fıstık gibi kabuklu yemiş yiyenlerde koroner kalp hastalığı riskinde %30, kanser riskinde %15 ve prematüre ölüm riskinde %20 azaldığını savunan bilim adamları ayrıca solunum hastalıklarına bağlı ölüm riskinin %50, şeker hastalığına bağlı ölüm riskinin de %40 oranında azaldığına dikkat çekmektedir.
Yer fıstığının alerjen etkisi nedeniyle tüketiminden sakınılırken Amerika'da çocuklarda yer fıstığı kaynaklı alerji olgularının sayısı 1997 ve 2008 yılları arasında üç katına çıkmıştı bugün de yaklaşık 3 milyon kişi üzerinde fıstığa karşı alerji olduğu düşünülüyor. Bu durum çocuklarda ve bebeklerde yer fıstığının ne zaman yenilmesi gerektiğine dair kafa karışıklığına neden olurken bilim adamlarının görüşüne göre yer fıstığı ile beslenmeye 4-6 ay içerisinde başlanmalıdır. Yapılan son bir çalışmaya göre de 4-11 aylık dönemde beslenmeye başlayan bebeklerde ileri ki dönemlerdeki alerji olgusu %70 oranında azalmaktadır. Fakat boğulma riski nedeniyle bir yaşından önce kesinlikle çekilmiş veya dövülmüş olarak tercih edilmelidir.