İştah kontrolü için baharatların kapısını çalın
Gün içerisinde öğünlere tat kazandırmak ve keyif almak adına birçok baharat kullanıyor fakat etkilerinin çoğu zaman farkında olmuyoruz. Ya da iştah kontrolünde zorlandığımız ya da beslenme alışkanlıklarımızın bozulduğu dönemde ne yapacağımızı bilemiyoruz. Yapılan klinik çalışmalar; baharatların kolesterol metabolizmasını hızlandırdığı, trigliserid ve kolesterol seviyelerini düzenlediği, kan şekerini düşürdüğü, antioksidan özelliğe sahip olduğu, kanı sulandırsığı ve kanser gelişimini önleyebileceğine dair kanıtlar barındırıyor.
Zencefil
Zencefil, şekeri parçalayarak glikoza dönüştüren enzimi baskılayarak kan şekerindeki ani yükseliş ve düşüşlerin önüne geçmeye yardımcı oluyor. Glikozun ideal değerler arsında olması ise daha tok hissetmenize ve enerji alımının sınırlanması sağlıyor. Gün içerisinde taze olarak dilimler halinde salataların üzerinde ya da çorbanın içerisinde kullanabileceğiniz gibi kurusu kullanılacaksa tazesini kurutup veya kuru kök şeklinde alıp toz haline getirerek öğünlerinizde yer verebilirsiniz. Toz haline getirilmiş şekilde satın alacağınız zencefil uzun süre beklediyse uçucu bileşenlerden fakir hale gelebilir veya katıştırma riski yüksek olabilir. Taze zencefil kaynatılıp 80 dereceye getirilmiş suyun içerisine ilave edilerek cam bir bardakta ağzı kapalı şekilde 3-4 dakika demlenebilir ve günde 1-2 fincan özellikle iştah problemi yaşadığınız saatlerde tüketilebilir. Fakar hamile bayanların düşük riskini artırmamak adına günlük 1 gr'ı geçmemeye dikkat etmesi gerekiyor.
Çemen otu tohumu
Yapısında barındırddığı %50 lif sayesinde öğün sonrası besinlerin emilimini yavaşlatarak, kan şekerininin ani yükselmesini önlerken, saponinler ile kan şekerini düşürücü etki göstermektedir. İnsülin üretimini tetiklemekte ve glikoz seviyelerinin normal aralığa geçişine yardımcı olmaktadır. Nişastalı gıdaların ise barsaklarda parçalanarak şekere dönüşümünü azaltmaktadır. Fakat gelişi güzel ve istenildiği miktarda kullanılmamalıdır. Alerjik yapılı kişilerde ve nohuda alerjisi olan bireylerde dikkatli kullanılmalıdır. Lifli yapısı nedeniyle birlikte alınan ilaçların emilimini engelleyebilir. Bu nedenle ilaçların kullanımıyla arasında 1-2 saat olmalıdır. Baharat olarak kullanılabileceği gibi 1 tatlı kaşığı çemenotu tohumu 1 su bardağı soğuk su içerisine atılarak kaynatılarak tüketilebilir.
Acı kırmızı biber
Deneysel ve klinik çalışmalar; acı biberin içerisinde bulunan kapseisin adlı bileşenin sinir sistemini uyararak iştahı kestiği ve yağ yakımını hızlandırdığı üzerine yoğunlaşmaktadır. Etkisini gösterebilmesi için günlük olarak, her öğünde 3 gr kadar tüketimi önerilmektedir fakat uzun süreli kullanımlarda sindirim yollarını tahrip edebileceği ve gastrit, ülser, reflü problemi olan kişilerde kullanımı önerilemeyeceği için dikkatli olunmalıdır. Sindirim yolu problemi olmayan kişilerde sindirim yolu problemlerin sebep oluşturmayacak şekilde günlük olarak yemeklerin üzerine baharat olarak kullanılabilir.
Tarçın
Günlük olarak 1 gr kadar tüketilen tarçın, kan şekeri ve insülin salgısının düzenlenmesine, kolesterol ve trigliseridlerin düşürülmesine yardım oluyor. Gün içerisinde yoğurt, meyve, salata ve kurubaklagil yemekleriyle kullanabilir. Çay, kahvenizde veya suyunuzun içerisine kabuk veya toz şeklinde ilave edilebilir.
MELİS TORLUOĞLU
BESLENME VE DİYET UZMANI
ACIBADEM ETİLER TIP MERKEZİ