Anti-aging Beslenmeye Giriş

Güneş ışınları, kirli hava, stres, kilo artışı, hareketsizlik, sigara ve alkol kullanımı yaşlanma sürecini geçen zamanla birlikte daha da tetikliyor. İdeal kiloda olmak, spor yapmak, antioksidanlardan zengin beslenmek sürece karşı koymaya yardımcı olurken gün içerisinde gerçekleştireceğiniz birkaç pratik adım size yıllara dur demek adına destekliyor. Peki geçen yıllara dur demek adına neler yapılabilir?

1-Yüksek Lifli Beslenin:Kadın ve erkeklerde liften fakir beslenmek yaşlanma sürecini hızlandırıyor. Tam buğday ve tam tahıl ürünleri yerine tercih ettiğiniz beyaz tahıllar hücreleri erken yaşlandırıyor. Ömrünüzü uzatmak ve hücre ölümlerinin önüne geçmek adına beyaz ekmek yerine tam buğday ve tam tahıl tercih etmek, günlük olarak 300 gr (3 porsiyon) meyve ve 400 gr (4 porsiyon) sebzeyi özellikle çiğ ve mümkünse kabuklarıyla tüketmek, haftada 2-3 gün mercimek, nohut, börülce, kuru fasulye gibi kurubaklagilleri tüketiyor olmak, haftada en ez 4 kez fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumları tercih etmek lif alımını arttırmaya yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

2-Katı ve Sıvı Yağları Dönüşümlü Kullanın: Katı yağlar doymuş yağ asitlerinden zengin ve genellikle hayvansal kaynaklı yağlardır. Tereyağı, et, tavuk ve süt ürünleri bitkisel olarak da hindistan cevizi yağı doymuş yağ asitlerinden zengindir. Zeytinyağı, fındık, avokado ise tekli doymamış yağ asitlerinden yani omega 9 yağ asitlerinden zengindir. Mısır özü, soya, ayçiçeği de omega 6 yağ asitlerinden zengindir. Tüm bu yağ çeşitleri birbiriyle uyum içinde tüketilmelidir. Örneğin; salatalarda zeytinyağı, ara öğünlerde; fındık, ceviz, badem ve yemeklerde tereyağı ve zeytinyağı, kahvaltılarda avokado ve zeytin kullanılmalıdır. Tereyağı ve diğer doymuş yağlara dair herhangi bir yasak yokken miktarına dikkat edilmelidir.

3-Haftada En Az 4 Kez Ceviz Tüketin: Akdeniz tipi beslenmenin önemli bir parçası olan cevizin, kalp hastalıkları riskini %30, inme riskini ise %49 azaltıldığı Predimed çalışmasında öne çıkmıştır. Ceviz dahil olmak üzere daha yüksek miktarda yemiş tüketiminin, ileri yaşlarda alzheimer gibi hastalıkları önlemede etkili olduğu; genel bilişsel kabiliyette iyileşme sağlayabildiği ifade edilmiştir. Yağ asitleri genelde cilt yapılandırması, nem içeriği ve genel olarak esneklikten sorumludur. Fakat bu yağları vücudumuz kendi sağlayamaz bunu dışarıdan besin olarak desteklememiz gerekir. Ceviz içeriğinde barındırdığı sağlıklı yağ asitleriyle cilt sağlığını desteklemeye yardımcıdır.

Haberin Devamı

4- Pişirme Yöntemlerinizi Gözden Geçirin: Osmanlı mutfağından süre gelen kültürel miraslarımızdan biri de yemekleri büyük tencerelerde saatlerce bol suyla birlikte kaynatmak fakat bir besinin sağladığı içerik pişirme yöntemiyle direk ilişkili. Sebze yemeklerini pişirirken mümkün olduğunca az su ilave etmek ve kapağı kapalı bir şekilde pişmesini sağlamak vitamin mineral kayıplarını en aza indirir. Pişirmeye hazırlarken ise mümkün olduğunca küçük parçalara ayırmaktan uzak durmak kayıpların önüne geçmek adına daha faydalı. Hayvansal gıdaları pişirmeden önce ise zencefil, zerdeçal, karabiber, biberiye gibi antioksidan kapasitesi yüksek baharatlar ile marine ederek pişirmek ve bu şekilde tüketmek kanserojen özelliği ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor.

Haberin Devamı

5-Şeker ve Şeker İçeren Gıdalardan Uzak Durun: Şeker vücutta ana yakıt kaynağı olmasına rağmen, yüksek miktarda ve rafine olarak tüketildiğinde vücutta bazı moleküller ile bileşik oluşturarak hücre ve dokular içi zararlı hale geliyor. Hücrenin elastikiyetini ve yapısını bozarak erken yaşlanmayı tetikliyor. Şekerin oluşturduğu yine benzer bileşikler zihin sağlığını da olumsuz etkileyerek Alzheimer’a zemin hazırlıyor. Günlük karbonhidrat ihtiyacını şeker yerine tam buğday ürünleri, yulaf ve meyveden tamamlamak yaşlanma sürecini durdurmak adına çok daha sağlıklı bir adım oluşturuyor.