Onca uğraşa rağmen bir türlü kilo veremiyorsunuz. Üstelik uyguladığınız ve sağlıklı olduğunu düşündüğünüz beslenme programı bile size etki etmiyor, çünkü sürekli aç hissediyorsunuz. Daha da fecisi canınız durmadan tatlı bir şeyler yemek istiyor. Kelimemin tam anlamıyla içinden çıkılması zor bir kısırdöngünün tutsağı oldunuz bir başka deyişle. Belli ki bir şeyler yolunda gitmiyor...
Peki nedir bütün bu olup bitenler?
Bitmek bilmeyen açlık hissi ve sürekli tatlı yeme isteği kilo vermeye ya da sağlıklı kiloda kalmaya çalışan birçok kişinin ortak sorunu. Bunun nedeni ise büyük olasılıkla insülin direnci. Yani bir başka deyişle kan şekerinizdeki düzensizlik, sürekli acıkmanıza ve daha da kötüsü şekerli gıdalara yönelmenize yol açıyor.
Ama elbette bu duruma teslim olmak zorunda değilsiniz. Kan şekerinizi dengeleyerek hem kilo verebilir hem de kilonuzu istediğiniz şekilde koruyabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey hayatınızda ve tabii ki en çok da beslenmenizde bazı değişiklikler yapmak.
Yolun sonu şeker hastalığına bile gider
Aslına bakılırsa insülin hormonu öyle korkulacak bir şey değil. Tam tersine, insülin vücudumuzun önemli enerji kaynaklarından biri olan glükozu kan hücrelerine taşımakla görevli. Bu işin bir kısmı. Diğer kısmı ise insülinin aynı zamanda vücutta yağ depolanmasına da yol açması. Yani burada bir denge tutturmak önemli.
İnsülin dengesini bozarsak eğer kan şekeri yükselir ve kandaki glükoz oranı da artar. Bu da vücudun ihtiyacından fazla glükozun yağ olarak depolanması yani kilo alma anlamına gelir. Ama bu kadar da değil. Bu şekilde fazladan glükoz depolanması yolun sonunda şeker hastalığına bile sebep olabilir.
İnsülinin vücudunuza nasıl zarar verdiğini kısaca şöyle anlatayım: Glükozun vücutta fazlaca depolanması insülin direnci oluşturur. Bu da sürekli aç hissedip sonunda da karbonhidrat içeren gıdalar tüketmeye yol açar.
Bu konuyu kısaca bu şekilde anlattıktan sonra kan şekerini dengede tutmak için ne yapılması gerektiğine geçelim. İlk önemli adım, beyaz undan imal edilen yiyecekler, rafine şeker içeren besinler ve işlenmiş gıdalardan uzak durmak.
Eğer bu basit beslenme kuralına özen gösterirseniz insülin direnciyle baş edebilmeniz, vermek istediğiniz fazla kilolardan kurtulmanız ve sağlıklı kiloda kalabilmeniz mümkün.
Kan şekerini dengede tutmak için tüketilmesi gereken besinler
Gelin şimdi de kan şekerini dengede tutmak, insülin direnci oluşmasını engellemek için hangi tür besinlere yönelmek gerektiğini sıralayayım:
* Sağlıklı kiloda kalmak ya da sağlığı kaybetmeden kilo verebilmek için yeteri kadar protein almak gerektiğini unutmayın.
* Beslenme programınıza yeşil sebzeler ve meyveler ekleyin.
* Sadece ana öğünlerle yetinmeden sağlıklı ve dengeli ara öğünler tüketin.
* B, C vitaminleri ve magnezyum kan şekerini dengelemek konusunda etkili birer yardımcıdır.
* Tarçın kan şekerini dengeler ve aniden gelen açlık krizlerinin önüne geçer. Bazen yemeklerinize bazen de salatalarınıza ya da içeceklerinize bir miktar tarçın eklemeyi deneyin. Elbette abartmayın günde bir çay kaşığı tarçın yeterlidir.
* Stresinizi kontrol etmeyi öğrenin. Aksi durumda, yani strese teslim olursanız kortizol ve adrenalin hormonları yükselir ve bu da kan şekeri dengenizi bozup sizi gereksiz yiyecek tüketmeye yönlendirir.
* Ve en önemlisi: Sabah uyandıktan sonra güne enerjik başlamanızı sağlayacak, protein ağırlıklı bir kahvaltı hazırlayın kendinize.
İşlenmiş şeker ve rafine karbonhidratlardan uzak durun
Elbette kan şekerinin dengede kalması için kesinlikle hayatınızdan çıkarmanız gereken besinler de var. Öncelikle işlenmiş şeker ve rafine karbonhidratlardan uzak durun. Gazlı içecekler, beyaz undan yapılan makarna, börek, poğaça gibi yiyecekler kan şekeri dengenizi bozar. Sürekli acıkır ve bu hissi gidermek için yine benzer gıdalara yönelirsiniz.
Bu arada şunu da söylemeliyim ki, eğer kendinizde böyle bir sorun fark ederseniz bir doktora görünmekte fazla gecikmeyin. Sorununuz belki beslenme programını değiştirerek düzeltilemeyecek kadar ciddi olabilir. Unutmayın, sağlığı kaybetmeden kilo vermek için öncelikle sağlıklı olmak gerekir.
BERSU EKİNCİ
Bütünsel Beslenme Danışmanı