Biliyorum, ilk anda bu cümle kulağa çok tuhaf geliyor. Bir yandan çekirdek çitleyeceğiz, bir yandan da bu sizin kilo vermemize yardımcı olacak. Belki de aklınızdan bunun bir şaka olabileceği geçti. Kesinlikle değil. öylece, vakit geçirmek için tükettiğiniz kabak çekirdeğini akıllı bir biçimde beslenme programınıza katarsanız, sandığınız gibi size kilo aldırmaz, tam tersine kilo vermenize yardımcı bile olur. Ama biraz önce söylediğimi tekrarlayayım: Akıllıca tüketirseniz.
Aslına bakılırsa kabak çekirdeği, öyle sadece can sıkıntısından tüketilecek bir yiyecek değil. O minicik çekirdek tanelerinin içinde yararlı karbonhidratlar, protein, B2, B3, B5 ve B9 vitaminlari, A, E ve K vitaminleri, Omega 3 yağ asitleri bulunuyor. Bu kadar da değil! Kabak çekirdeği aynı zamanda magnezyum, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, potasyum, sodyum ve bakır açısından da son derece zengin.
İşte bu yüzden zaman zaman danışanlarıma ara öğün olarak kabak çekirdeğini öneriyorum. Ama bu noktada dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü "nasıl olsa çok faydalı" diyerek yedikçe yemek doğru değil. Zengin içeriğinin yanı sıra bir başka özelliği daha var kabak çekirdeğinin: Kalori değeri çok yüksek! İşte bu yüzden tüketirken dikkatli olmak gerekiyor.
Peki kilo verme ya da kilo koruma sırasında ne kadar sıklıkla kabak çekirdeği tüketebilirsiniz? Daha da önemlisi en fazla ne kadar kabak çekirdeği yiyebilirsiniz? Hemen söyleyeyim: Kabak çekirdeğini ara öğün olarak haftada iki gün ve sadece bir avuç tüketmelisiniz. Aksi halde kilo vermediğiniz gibi bir sonraki tartılma seansında her zamankinden daha yüksek bir rakam görebilirsiniz.
Bu önemli detayı altını çizerek anlattıktan sonra devam edelim mi kabak çekirdeğinin faydalarına. Öncelikle danışanlarıma neden ara öğün olarak haftada iki gün birer avuç kabak çekirdeği tüketme izni verdiğimi anlatayım.
Kabak çekirdeği, bilinçli bir şekilde tüketildiğinde kilo vermek isteyenler açısından faydalı bir besin. Çünkü kayda değer bir protein kaynağı. Ayrıca kan şekerini dengeleme konusunda da etkili. Yani haftanın iki günü ara öğün olarak tüketeceğiniz bir avuç kabak çekirdeği uzun süre tokluk hissi sağlar.
Bunun yanı sıra kabak çekirdeği çinko açısından zengin bir besin. Çinko, bağışıklık sistemini destekler ve güçlendirir.
Daha önce birkaç kez kilo vermek ve sağlıklı kiloda kalmak için geceleri düzenli uyumak gerektiğini uzun uzun anlatmıştım. İşte kabak çekirdeğinin bu konuda da etkili bir işlevi var: Uykuyu düzenlemek. Bunu sağlayan ise o minicik çekirdeklerin içerdiği tryptophan maddesi.
Kabak çekirdeği, hem erkeklerin hem de kadınların ilerleyen yaşlarıyla birlikte karşılaştıkları iki önemli sorunun çözümüne de yardımcı oluyor. Önce erkeklerden başlayalım. Kabak çekirdeğinin içerdiği çinko sadece uykuyu düzenlemekle kalmaz aynı zamanda prostat sorunlarının çözümüne de yardımcı olur.
Kadınların hayatının önemli bir dönüm noktası olan menopoza gelirsek... İçeriğindeki bol vitamin ve mineral sayesinde menopoz sırasında ortaya çıkan ateş basmalarının ve baş ağrılarının giderilmesine yardımcı olur.
Bütün bunların yanı sıra Omega 3 kaynağı olan kabak çekirdeği, kötü kolesterolü düşürüp damak tıkanıklığının önlenmesine de katkı sağlar.
Gördüğünüz gibi belki de öylesine can sıkıntısını gidermek için tüketilen kabak çekirdeğinin birçok sağlık faydası var. Yani o iştah açıcı ve lezzetli küçücük çekirdekler, boyutlarından beklenmeyecek kadar yararlı, hem sağlık için hem de kilo konusunda.
Ama önemli ayrıntılı bir kez daha tekrar edeyim: Ara öğün olarak kabak çekirdeğine evet. Ama haftada sadece iki gün ve sadece bir avuç! Unutmayın lütfen, her şeyin fazlazı zarar! Bunca yararı olan yiyeceklerin de..
BERSU EKİNCİ
Bütünsel Beslenme Danışmanı