Harcadığınız onca çabaya, beslenme programınızı harfiyen uygulamanıza rağmen bir türlü kilo veremezsiniz.
Bazen sanki saat tersine doğru işlemeye başlar. Harcadığınız style="color: rgb(34, 34, 34); font-family: ">
İşte bu sorunun ilk anda akla gelmeyen hiç hesaba katılmayan nedenlerini anlatacağım şimdi. "Neden kilo veremiyorum?" ya da "Neden hiçbir değişiklik yapmadığım halde kilo almaya başladım?" diyenlerin muhtemel sorunları.
Uykusuzluk kilo aldırır
Büyük olasılıkla bu ayrıntı ilk anda kimsenin aklına gelmez. Ama eğer sağlıklı ve düzenli uyku alışkanlıklarınız yoksa bu sizin kilo vermenizi engelleyebilir. Bazı durumlarda kilo almanıza bile neden olur.
Bu durumun nedeni bedenimizin işleyişinde gizli. Gece sağlıklı bir uyku çektiğinizde bedeniniz leptin hormonu salgılar. Peki bu hormonun kiloyla ne ilgisi var? Hem de çok yakından ilgisi var.
Leptin hormonunun en önemli işlevlerinden biri tokluk hissi yaratmasıdır. Bedeniniz yeteri kadar leptin hormonu salgılayamazsa kendinizi aç hisseder ve sürekli bir şeyler yeme ihtiyacı duyarsınız.
Kilonuz stres yüzünden olabilir
Stresin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri bilinen bir gerçek. Birçok fiziksel ya da psikolojik soruna yol açtığı gibi kiloyu da etkiliyor. Yani bir başka deyişle "stres kilo yapar." Bunun nedeni de stresin, bedenimizin salgıladığı kortizol hormonu seviyesini etkilemesi. Yani stresli olduğumuz dönemlerde bedenimiz aşırı şekilde kortizol salgılamaya başlar. Bu aslında metabolizmanın bir tür savunma mekanizması. Ama salgılanan fazladan kortizol kilo alımına, özellikle de göbek bölgesinde yağlanmaya neden olur. Stresten kurtulmak çok kolay olmasa da hayata bakışımızı değiştirip stresle başa çıkmayı öğrenerek bu sorunun önüne geçebiliriz.
Bazı hastalıklar ve kullanılan ilaçlar
Bazen uygulanan bütün beslenme ve egzersiz programlarına rağmen yaşanan kilo artışının nedeni henüz teşhis edilmemiş bir sağlık sorunu olabilir. Hipertiroidi, Cushing sendromu, polikistik over sendromu gibi hastalıklar, tedavi edilmediği sürece engellenemeyen bir kilo artışına neren olabilir. Bu yüzden eğer vücut ağırlığınızda şüpheli bir artış dikkatinizi çekerse öncelikle bir doktora başvurup gerekli kontrolleri yaptırmanızı önereceğim.
Bazı hastalıkların yanı sıra tedavi için kullanılan bazı ilaçlar da kilo vermenizi engelleyebilir ya da kilo alımına yol açabilir. Böyle bir durumda da doktorunuzla konuşup yeni bir tedavi ya da beslenme programı uygulamanız gerektiğini hatırlatmak isterim.
Hayatın dönüm noktası menopoz
Menopoz da kilo verememenin ya da kilo almanın bir nedeni olabilir. Hem ilerleyen yaş hem de hormonal değişimler yüzünden vücudunuzda yağlanmalar artabilir. Menopoz sonrası östrojen hormonu azalır ve fazla kilolar göbek bölgesinde toplanabilir. Yaşın ilerlemesinden kaynaklanan kilo artışı ya da kilo verememe, erkeklerin de sorunu. Geçip giden yıllarla birlikte metabolizma yavaşladağı için kiloyu dengede tutmak biraz daha zorlaşabilir. Ama aslına bakılırsa bu çözülemeyecek bir sorun değil. Daha dikkatli bir beslenme ve yaşa uygun egzersiz programı yardımıyla, yaş alınca kilo almak kader olmaktan çıkabilir.
Evlenmek şişmanlatır!
En azından bazılarını... Nikah defterine imza attıktan birkaç ay sonra fiziksel görünümleri dikkat çekecek kadar değişenlerin sayısı hiç de az değil. Bu durumu kadın ve erkek açısından ayrı ayrı ele almakta fayda var. Evlendiği güne kadar dış görünüşüne dikkat eden kadınlar, özellikle çocuk sahibi olduktan sonra kendilerine eskisi kadar vakit ayıramadıkları için kilo almaya başlayabilir. Bir yandan işleri bir yandan da evleriyle ilgili yüklendikleri sorumluluklar, kadınları aşırı strese sokabilir ve bu da yiyeceklere yönelmelerine e yol açabilir.
Ama kadınların evlendikten sonra kilo almasının tek nedeni bu değil. Bazen kadınlar artık hayatının aşkını bulduklarını ve style="color: rgb(34, 34, 34); font-family: ">
Evlenmenin erkekler üzerindeki etkisi ise biraz daha farklı. Yapılan araştırmalara göre, erkekler arasında da evlendikten sonra kilo artışı görülse de kadınlarla kıyaslandığında biraz daha az. Bunun nedeni erkeklerin evlilikle birlikte daha yerleşik ve düzenli bir hayata başlamaları ve daha düzenli beslenmeleri. Bu da style="color: rgb(34, 34, 34); font-family: ">