08.09.2021 - 14:07 | Son Güncellenme:
Bel ağrısından şikayetçiyseniz, doktorunuz sizin durumunuza uygun tıbbi tedavilere ek olarak bir fizyoterapist ile seanslar da size reçete edecektir. Seansların içeriği ve sayısı sırt ağrınızın nedenine bağlı olacaktır.
Bel Fıtığı Fizik Tedavi Uygulamaları Nelerdir?
Bel ağrısını hafifletmek için sağlık mesleği mensubu, teşhisinizi değerlendirecek (ilgili hekimin reçetesi ve şimdiye kadar yapılan sağlık muayeneleri ile) ve omurganızın ve yaşam tarzınızın kapsamlı bir incelemesini yapacaktır. Amacı bir fizyoterapist ile rehabilitasyon etmektir kas gerginliği ve eklem sertliği rahatlatmak da amaçlar arasındadır.
Fizyoterapist, elektrotları arka tarafın farklı seviyelerine yerleştirecek ve daha sonra bir ışık akımı yayacaktır. Elektrotlar, uyarılmış alanı ısıtma ve dolayısıyla kasları gevşetme işlevine de sahip olan bir karıncalanma hissi sağlar. Bu terapi, bir ofiste veya evde belirli tıbbi cihazlar kullanılarak tek başına yapılabilir.
Bel Fıtığı Tedavisinde Nasıl Fizyoterapi Uygulanır?
Fıtıklaşmış disklerin teşhisi esas olarak hastanın klinik muayenesinden yapılır. Fıtıklaşmış bir diski rahatlatmak için tedavi seçimi, bulunduğu yere, semptomların ciddiyetine, kişinin aktivite düzeyine ve günlük aktivitelerdeki rahatsızlığına bağlıdır.
Fıtıklaşmış bir disk ile karşı karşıya kalan hekim, hasarlı diski çevreleyen kasların kalıcı olarak kasılmasını (ağrı etkisi altında) önlemek amacıyla masajlar veya fizyoterapi seansları önerebilir, bu da disk üzerindeki baskıyı artırır ve ağrılı semptomlara katkıda bulunur. Bu amaçla fizyoterapist, ultrason kullanan teknikleri de kullanabilir.
Ek olarak, hastasına kaslarını gevşetmek, sırtını ve karın kaslarını güçlendirmek için tasarlanmış egzersizler hakkında tavsiyelerde bulunur. Ona bir yükü kaldırmak, eğilmek, arabaya binmek ve inmek, temizlik, bahçe işleri vb. için doğru pozisyonları gösterir.
Bel Fıtığı Tedavisinde Fizyoterapi İşe Yarar mı?
Fizyoterapi işlemden önce ve sonra çok önemli bir rol oynar. Cerrah, fizyoterapist ve hasta arasında iyi sonuçlar alınmasını sağlayan gerçek bir ekip çalışmasıdır. Fizyoterapist omurga ameliyatından önce ve sonra müdahale eder.
Operasyondan önce fizyoterapist, hastanın hareketini sürdürmesine ve özerkliğini korumasına yardımcı olur. Hastanın ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir ve aynı zamanda ergonomi açısından ona ipuçları verebilir. Fizyoterapist ayrıca hastanın operasyona hazırlanmasına yardımcı olur.