Çocuk SağlığıBebeklerin cinsiyetini daha erken öğrenmek mümkün mü?

Bebeklerin cinsiyetini daha erken öğrenmek mümkün mü?

25.05.2021 - 10:51 | Son Güncellenme:

Gebelik döneminde ailelerin sıklıkla başvurduğu 4D (4 boyutlu) ultrason ile ilgili bilgiler veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Müge Temel, bebeklerinin kime benzediğini ve cinsiyetini merak eden anne-babaların sıklıkla 4D ultrasona başvurduğunu söyledi.

Bebeklerin cinsiyetini daha erken öğrenmek mümkün mü

Anne adayları tarafından merak edilen 4 boyutlu ultrason hakkında bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Müge Temel, "4D ultrason, bebeğin anne karnındaki gerçek ve eş zamanlı hareketlerinin izlenebildiği bir teknolojidir. 4D ultrason sayesinde bebek, anne tarafından anında görülebilir. Aynı zamanda arka arkaya eklenen anlık görüntüler ile anne karnındaki bebek bir video görüntüsü gibi izlenebilir. Böylece anne ve baba adayları bebeklerinin gülümsemesi ve esnemesini gibi ilk hareketlerini izleyebilirler. Bazen de doktorlar olarak 4 boyutlu ultrason çekilmesini ailenin dışında biz istiyoruz. Çünkü bebek sağlığında olası sorunları önceden görerek buna göre ilgili tedavilere başlayabiliyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Kaygılar azalıp, daha rahat bir gebelik geçiriliyor 

Anne-baba adaylarının bebeklerini doğmadan önce görmek istediklerini sıklıkla dile getiren Op. Dr. Temel, Ses dalgalarıyla elde edilen görüntüleri monitöre yansıtan 4 boyutlu ultrason işleminin aslında sayılamayacak kadar çok faydası vardır. Neredeyse anne baba adaylarının tamamı, bebeklerinin görüntüsü merak ediyor. Haliyle doğumdan 3-4 ay öncesinde görebilmek için de bu yöntemi bizlerden talep ediyor. Ebeveynler bu sayede bebeğiyle arasındaki bağı kuvvetlendiriyor. Aileler genellikle kime benzediği konusunda yorumlar yapabiliyorlar. Bunun yanı sıra anne-baba bebeklerini görünce kaygılar azalıyor ve daha rahat bir gebelik süreci geçiriliyor dedi.

Haberin Devamı

Bebeğin gerçek görüntüsü doğmadan belli oluyor 

Normal ultrason işleminde doğumdaki kusurların, bebeğin gelişiminin ve amniyon sıvısının incelenebildiğini ifade eden Temel şu ifadeleri kullandı:

Bu bulguların daha detaylı incelenmesi için 4D ultrasona ihtiyaç duyulmaktadır. Diğer bir önemli faydası da tabii ki sağlık kontrolü amacıyla görüntüleme yapılmasıdır. 4D ultrasonla, bebeğin gelişimi, yarık dudak ve damak, kol ve bacak anomalileri, çoğul gebelik durumu, plesentada meydana gelen anomaliler ve dış gebelik tanısı gibi durumlar erkenden saptanabilir.

4D ultrason gebeliğin hangi haftalarında yapılır? 

4D ultrason ile bebeğin hareketlerinin en iyi izlenebildiği dönemin 11-13ncü haftalar ile 18 ve 22nci haftalar olduğunu ve ayrıntılı ultrasonu tamamlayıcı bir tetkik olarak yapılabildiğini belirten Temel, Ayrıca 22 ve 28nci haftalarda yapılan ultrason muayenesinde de 4D ultrason kullanılabilir. Ultrasonun anneye veya bebeği zararlı bir etkisi yoktur dedi.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar